Sociedad

La tuneladora de l'L9 fa més d'un mes que està aturada i retardarà la finalització de les obres

La màquina que perfora el túnel entre Zona Universitària i Lesseps ha patit un desgast més important del previst i la Generalitat no descarta que a l'estiu s'hagi de substituir tota la part frontal

Imatge de l'interior de la tuneladora de línia 9 del metro que està perforant el subsol a 43 metres de profunditat. / Mònica Peinado

Barcelona

La tuneladora que està excavant el tram central de la línia 9 del metro porta aturada més d'un mes i retardarà la finalització d'aquestes obres. La màquina està ara mateix a mig quilòmetre del pou de la futura estació de Mandri, on hauria d'haver arribat abans d'acabar l'any, perquè ha patit un desgast més important del previst i els tècnics han de substituir les peces de tall del seu frontal perquè pugui avançar almenys els 500 quilòmetres que falten fins a Mandri.

La tuneladora de la línia 9 va estar 11 anys aturada, però en fa dos que es va tornar a posar en marxa per excavar la part del túnel que faltava entre Zona Universitària i Lesseps. Ara mateix, està a 500 metres del que serà l'estació de Mandri i, en aquest punt, s'ha hagut de fer una aturada no programada perquè, segons ha avançat La Vanguardia, la màquina s'ha desgastat més del previst en l'excavació.

Reparació més important a l'estiu

Fonts de Territori expliquen que ara s'estan canviant les peces de tall, les que foraden el granit del subsol. La previsió és que pugui reprendre les excavacions al mes de maig i que arribi al pou de Mandri a l'estiu. Però els problemes no s'hauran acabat aquí: segons expliquen fonts del Departament de territori a SER Catalunya, la generalitat no descarta que s'hagi de canviar el disc sencer, la part frontal de la tuneladora i no només les peces de tall i això suposaria, segons fonts del sector, que la màquina estaria prop d'un any aturada.

Així les coses, ningú a la Generalitat s'atreveix a posar data a la finalització d'una infraestructura que, segons la darrera estimació oficial, s'havia de posar en funcionament a partir del 2027.

Les obres continuen

El departament de Territori assegura que la resta d'obres de la línia 9 del metro segueixen en marxa i avancen a bon ritme. En el cas de la futura estació de Sarrià, ja s'ha excavat més de la meitat del pou i es preveu que en el segon semestre de l'any es comenci a fer la connexió entre aquest pou i el túnel. A Mandri, el pou ja està fet a l'espera que arribi la tuneladora.

En el cas del tram ja excavat fa anys entre la Sagrera i Lesseps, les obres també van avançant. Entre Lesseps i Guinardó s'estan formigonant la plataforma que suportarà la via inferior i aquest mes es començaran a construir els suports de la llosa intermitja entre Maragall i Lesseps. Aquesta llosa divideix el túnel en dues parts, de manera que permet que un sentit de circulació estigui sobre l'altre.

La Generalitat també explica que aquest mes de març s'han adjudicat les obres de les estructures interiors de les estacions de Guinardó i Maragall. Aquestes obres està previst que comencin a finals de la primavera o l'estiu.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

ENLLAÇ SER: https://www.whatsapp.com/channel/0029Va633PF9WtC4l7XUzh1e

ENLLAÇ SERCAT: https://www.whatsapp.com/channel/0029VaT6K31AzNbyxImqFS2e

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00