Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

L'últim secret de Salvador Dalí

L'exalcalde de Figueres, Marià Lorca, revela el secret més ben guardat del geni empordanès en un llibre escrit per Josep Playà.

ENTREVISTA. Els secrets de Dalí

ENTREVISTA. Els secrets de Dalí

16:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712491714113/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Després de trenta-cinc anys de silenci, surt a la llum l'última voluntat de Salvador Dalí. L'exalcalde de Figueres, Marià Lorca, revela el contingut total de la conversa privada que va mantenir amb el geni empordanès, poc temps abans de morir, en el llibre 'Els secrets de Dalí', escrit pel periodista Josep Playà.

Per què ara i per què amb el Josep Playà?

"Marià Lorca sempre havia dit que les coses més essencials –en relació amb les últimes confessions de Salvador Dalí- ja les havia explicat en el seu moment, però altres temes que podien generar certa polèmica o embolicar la troca se les reservava per més endavant", diu l'autor del llibre, en Josep Playà. Fa molts anys que el periodista i l'exalcalde figuerenc gaudeixen d'una relació de molta confiança mútua. Just abans que esclatés la pandèmia de la Covid-19, es van trobar i en Marià Lorca li va dir que tenia ganes d'acabar d'explicar alguns assumptes dalinians que mai havia volgut revelar anteriorment. "Després d'estar-nos quatre anys parlant-ne, aquests assumptes ara veuen la llum en aquest llibre".

L'1 de desembre de 1988, el dia clau

Dos mesos abans de la seva mort, ja molt malalt, Salvador Dalí estava ingressat a la Clínica Quirón de Barcelona. Allà fou quan va fer cridar a Marià Lorca, i va demanar a la infermera i al pintor Antoni Pitxot –amic incondicional de Dalí- que sortissin de l'habitació. Una vegada a soles, Dalí li va dir a Marià Lorca que volia ser enterrat sota la cúpula del seu museu a Figueres, en comptes de ser enterrat a Púbol, juntament amb la seva esposa Gala, com havia manifestat en ocasions anteriors –aquesta és la confessió daliniana que ja era coneguda-. A més, aquest sí que és el secret que revela exhaustivament Marià Lorca en el llibre escrit pel Josep, també li va demanar que li portés un notari a la clínica, però que no ho digués a ningú. "En sortir Lorca de l'habitació, l'Antoni Pitxot va preguntar-li què li havia dit Dali, i Lorca, que reconeix que va pecar d'ingenu, li va explicar tant a ell com a l'assessor jurídic de Dalí, Miguel Domenech... el cas és que, després de moltes anades i vingudes, Dalí no va voler rebre mai al notari", assegura en Josep.

Via lliure a les especulacions "

Si Dalí volia parlar amb un notari, el més probable és que l'assumpte tingués a veure amb alguna cosa relacionada amb el testament, però no ho acabarem de saber mai", diu el Josep. És coneguda l'aferrissada pugna que va haver-hi entre l'estat espanyol i el govern català per quedar-se amb el patrimoni del pintor surrealista, que va acabar repartida entre el Museu Dalí i, en major part, el Museo Reina Sofía. La revelació d'aquest secret obre la porta a tota mena de suposicions i preguntes, però l'única resposta correcta la té Dalí i se la va endur a la tomba.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00