Sociedad

En cinc cursos s'ha multiplicat per quatre el nombre d'infants amb TEA escolaritzats a Catalunya

Millora la detecció però es manté el biaix de gènere: per cada cinc nens detectats hi ha només una nena

Alumnes treballant en una aula / Getty Images

Barcelona

En cinc cursos, segons les dades estadístiques del departament d'Educació s'ha multiplicat per quatre el nombre d'alumnes amb necessitats educatives especials diagnosticats amb alguna forma de Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). Si al curs 2016/17, en les etapes d'educació obligatòria hi havia identificats 2653 infants i joves amb TEA, el curs 2021/22, que és el darrer del qual hi ha dades tancades, aquesta xifra s'ha incrementat fins a arribar als 9839 alumnes.

El que no canvia, malgrat fa temps que els psicòlegs especialistes en la detecció d'aquesta condició neurològica són conscients de l'existència d'un biaix de gènere és en el fet que per cada 5 nens detectats només hi ha una nena. Segons les dades del curs 2021/22, a les escoles i instituts de secundària hi ha constància de 8253 nens i joves amb TEA enfront un total de 1586 nenes.

Nenes amb TEA, les reines del camuflatge

Deixant de banda que hi ha factors genètics i hormonals que explicarien una major prevalença d'aquest trastorn en el gènere masculí, els especialistes apunten altres dos motius per entendre la diferència en les xifres. D'una banda, les proves de detecció que s'utilitzen per fer el diagnòstic han estat dissenyats treballant exclusivament amb nens. I a més les nenes i noies amb autisme que no tenen afectada la capacitat intel·lectual són molt bones dissimulant aquells trets que les fan diferents de les seves iguals. En declaracions a SER Catalunya, Júlia Ballester, professora a la Universitat Abat Oliva i psicòloga especialista en autisme explica que les nenes i noies "tenen més habilitats comunicatives i una gran capacitat per identificar i imitar els comportaments que saben que els altres esperen d'elles."

Dins de les aules, a més, acostumen a ser alumnes amb molt bones notes, que accepten les normes i que tenen molt bon comportament. Per això passen desapercebudes. Ballester explica, però que darrere aquesta façana de normalitat, de vegades s'amaga un gran patiment. "Moltes dones amb autisme expliquen que quan arriben a casa després d'estar tot el dia emmascarant-se, estan esgotades i necessiten dormir, descansar, baixar molt els estímuls. Sembla que van fent, però no és real". Coincideix la doctora en psicologia infantojuvenil i coordinadora del servei d'hospitalització parcial de la Unitat Unim-TEA de Sant Joan de Déu, Noemí Balmaña, que explica que altres casos, aquestes noies o adolescents, arriben a casa i "exploten" per la tensió que han estat acumulant tot el dia.

Totes dues especialistes coincideixen que és important diagnosticar aquestes pacients "no amb ànim d'etiquetar-les" sinó per ajudar-les a entendre perquè funcionen com funcionen. "Ajudar-les a posar nom a allò que els genera un malestar i una interferència, que de vegades provoca que no puguin assumir coses que serien esperables en el dia a dia." L'objectiu explica Noemi Balmaña és "identificar signes d'alarma per oferir estratègies preventives, que compensin allò que el neurodesenvolupament les portaria a una resposta allunyada de la que s'espera en una situació així".

Un altre motiu pel qual les noies amb TEA passen més desapercebudes és perquè generalment els temes pels quals s'interessen de manera excessiva, com ara la literatura o els animals, estan socialment ben vistos. Les nenes amb TEA no diagnosticades o que reben el diagnòstic de forma tardana solen presentar més problemes emocionals i un major risc d'ansietat o depressió en l'edat adulta.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00