Sociedad

La població de senglars a Collserola es redueix a la meitat en quatre anys

La sequera i les batudes controlades estabilitzen la presència d'aquests animals en aquesta serralada i els municipis propers

A les comarques de Girona tots els permisos són per danys del senglar. / Imatge: ACN

Barcelona

En dos anys la població de senglars a Collserola s'ha reduit a la meitat. La pandèmia va fer proliferar aquests animals a les muntanyes de Barcelona, però després de diverses campanyes de caça i control, la població ha quedat a 8 animals per quilòmetre quadrat, quan el 2020 havia arribat a ser de 17. La temporada de caça d'enguany ha capturat o caçat 600 senglars, i aquesta campanya de control ha reduït notamblement la població d'aquests animals a la serralada. La majoria s'han interceptat en ambients forestals, i s'ha reduït molt la caça en zones urbanes.

L’estima de densitat mitjana d’aquest hivern 2023-24 ha assolit un valor de 8,2 senglars/km2, amb la recuperació dels valors d’abans de l’any 2020 quan les restriccions de mobilitat de la pandèmia va reduir les accions de caça i control, cosa que va facilitar un augment de la població d’aquesta espècie (hivern 2020-21: 17 senglars/km2). Durant aquesta darrera temporada, s’han realitzat 18 de les 20 batudes programades i s’hi han caçat 56 senglars, menys de la meitat que la temporada anterior, que en van ser 120.

Les actuacions s'han fet dins del pla de prevenció de danys i control sanitari capitanejat per la Generalitat La sequera també ha fet que la població d'aquests animals hagi minvat: les restriccions de reg a les ciutats han fet que els senglars no s'hagin apropat tant als jardins urbans, i han contribuit a reduïr la seva presència a zones habitades.

Evolució de la població de senglars a Collserola. Font: Acció Climàtica

Evolució de la població de senglars a Collserola. Font: Acció Climàtica / acb

Poblacions de senglars en zones urbanes

Les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys. Aquestes situacions, segons la conselleria d'Acció Climàtica, són un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i en vies interurbanes i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties tant a les persones com a les mascotes. Cal afegir un nombre cada vegada més gran de casos de persones ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

Al marge de la caça tradicional en batuda, la resta de mesures de control de la població de senglars estan basades la major part en autoritzacions excepcionals que es realitzen amb arma de foc en aguaits nocturns en zones forestals que realitzen caçadors locals habilitats i amb gàbies i xarxes i teleanestèsia en els ambients urbans que realitza personal d’empreses contractades pels ajuntaments respectius.

Durant l’any 2023, però, els principals municipis de Collserola han reduït dràsticament el nombre d’incidents provocats per exemplars de senglar a la via pública i la necessitat d’activar els procediments de captura. Així, al terme de Sant Cugat del Vallès, només s’ha hagut de capturar un únic exemplar que va arribar a les portes de l’Ajuntament, i al terme de Barcelona han estat 201, quan l’any anterior van ser 301 i 292, respectivament.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00