Sociedad

L'experiència en l'àmbit de la bioeconomia a Lleida amb l'empresa Muns

Entrevista al gerent, Josep Gómez

Un moment de l'entrevista a Josep Muns als estudis de Ràdio Lleida.

Coneixem l'empresa Muns amb Josep Gómez.

33:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000055019/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

L'empresa Muns, com explica el seu gerent, Josep Gómez, fa 50 anys que es dedica a Lleida a això "que ara se'n diu bioeconomia"... és a dir a la revalorització de residus. Segons explica el que fan és "recollir qualsevol material secundari (residus de l'agroindustria, residus de la ramaderia i de l'agricultura, residus urbans orgànics, residus no perillosos... els recollim, els tractem i els habilitem perquè tinguin una utilitat perquè, uns, com a aliments per a bestiar, altres com a fertilitzants, com a font d'energia (combustible, biomassa o matrius per a produir biogàs o biometà) i també estem investigant en  l'obtenció de fibres per a produir nous materials.

Segons explica Gómez, a ell li agrada parlar de la "bioeconomia dins d'un concepte molt més ampli, com és la sostenibilitat no només ambiental perquè ha de ser entesa globalment -és a dir també sostenibilitat empresarial o social- i  juntament al concepte de bioeconomia circular. Són aspectes novedosos però no és tracta més que donar valor a aquelles fraccions, aquells materials que d'alguna manera permeten que el cicle continuï. Quan un material el portem a l'abocador, allò de circular no té res. Quan una indústria només utilitza matèries primeres i es desprèn dels seus subproductes o residus, llençant-los... això no és circular. El que es tracta és aconseguir que aquests materials serveixin conscientment a una finalitat vinculada a la mitigació dels efectes del canvi climàtic, a la reducció del consum d'aigua, a la reducció d'energies d'origen fòssil... Quan tots aquests materials aconsegueixes introduir-los a la cadena donant valor a aquestes matrius, llavors podem parlar de circularitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00