Política

Així és Pere Aragonès, l'actual president de la Generalitat i candidat a les eleccions catalanes el 12-M

El 21 de maig de 2021 va ser investit com a 132è president del Govern de la Generalitat de Catalunya

Pere Aragonès, president de la Generalitat / Quique García EFE

Barcelona

Pere Aragonès ha estat el primer president de la Generalitat d'Esquerra Republicana des de la restitució de la democràcia. Després d'una legislatura inacabada, el partit ha revalidat la confiança en ell per intentar mantenir el càrrec, tancant les especulacions d'un possible retorn d'Oriol Junqueras un cop aprovada l'amnistia. Durant la seva presidència ha volgut marcar un canvi respecte els seus predecessors del procés, amb una vocació dialogant amb el govern espanyol i posant el focus també en la gestió del dia a dia. Però el seu mandat ha estat marcat sobretot pel trencament de les aliances entre forces independentistes: tot i començar pactant amb Junts i la CUP, la sortida del govern de Junts el va conduir a entendre's amb el PSC i amb els comuns, un camí que ha preferit transitar amb un govern en solitari i minoritari fins que s'ha quedat sense els suports suficients.

L'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, va nèixer a Pineda de Mar (Maresme), el 16 de novembre de 1982. És llicenciat en dret per la Universitat Oberta de Catalunya i té un màster en història econòmica de la Universitat de Barcelona. Ha estudiat polítiques públiques pel desenvolupament econòmic a la Harvard Kennedy School of Government i cursa el programa de doctorat en història econòmica a la Universitat de Barcelona, actualment interromput per la dedicació exclusiva a les tasques de Govern.

Más información

A banda d'ocupar la presidència de la Generaliat és coordinador nacional d'Esquerra Republicana. Anteriorment ha treballat en un despatx d’advocats especialitzat en assessorament jurídic d’empreses i administracions públiques, ha col·laborat com a investigador amb l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa i ha estat professor associat de la Universitat de Perpinyà.

És militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) des del 2000 i de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) des del 1998. A les JERC va exercir diverses responsabilitats, entre les quals la de portaveu nacional (2003-2007). Va ser membre de l’executiva nacional d’ERC del 2003 al 2010, on ha desenvolupat diverses responsabilitats.

Ha participat en diverses entitats socials i culturals, entre altres el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, l’Agrupament Escolta i Guia Montpalau de Pineda, la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda de Mar i la colla de diables de les Forces Infernals de Poblenou a Pineda. És membre d’Òmnium Cultural i de Metges sense Fronteres.

Trajectòria institucional

Diputat al Parlament de Catalunya entre els anys 2006 i 2016, període en què va ser ponent de diverses lleis, com la Llei de consultes populars per via de referèndum, la Llei pel dret a l’habitatge, la Llei de polítiques de joventut o la Proposició de llei d’equitat impositiva per una sortida solidària de la crisi.

Ha estat regidor de Pineda de Mar des del 2011 fins al 2018, secretari d'Economia del Govern de la Generalitat, treballant colze a colze amb el llavors vicepresident Oriol Junqueras i ha estat vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda (2018-2021), després de les eleccions al Parlament de Catalunya del desembre de 2017, imposades per l'aplicació de l'article 155. Aragonès ha estat el vicepresident més jove de la història de Catalunya.

El 21 de maig de 2021 va ser investit com a 132è president del Govern de la Generalitat de Catalunya, fruit dels resultats electorals de les eleccions al Parlament de Catalunya del febrer del 2021. Esquerra Republicana va obtenir 33 escons, empatat en primera posició amb el PSC. Per primera vegada a la història, l'independentisme va superar el 50% dels vots.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00