Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Canvi d'hora: fins quan, per què és perjudicial i què hi té a veure Franco

La matinada de dissabte a diumenge, a les dues seran les tres. Ja fa anys que es parla de la necessitat d'acabar amb aquest canvi pels perjudicis que té, per exemple en la salut

El canvi d'hora, amb Cristina Sánchez Miret

El canvi d'hora, amb Cristina Sánchez Miret

08:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1711612657417/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Ja hi tornem a ser. Torna a arribar el moment de canviar l'hora. La matinada de dissabte a diumenge ens toca avançar el rellotge. Dormirem una hora menys per estrenar l'horari d'estiu i això vol dir que les tardes seran més llargues, que ja no es farà de nit abans de les vuit del vespre.

L'argument sempre havia estat el d'estalviar energia, però els útlims anys aquesta pràctica s'ha anat qüestionant perquè es diu que té més inconvenients que beneficis, pels maldecaps i problemes de salut que comporta, que no compensen aquest estalvi energètic. Més quan d'un temps ençà els llums, que és d'on ve principalment l'estalvi, són cada vegada més eficients i gasten menys.

Quan s'eliminarà això?

Fa temps que pedro sánchez es va comprometre a fer-ho, però això depèn de la Unió Europea i aquí és on hi ha el sidral, perquè els estats no es posen d'acord. Ara l'última data és 2026.

Acabar amb aquest canvi és una assignatura pendent per part de les institucions. Hi ha un grup d'experts que porta la veu cantant, una entitat sense ànim de lucre anomenada Time Use Initiative. El 9 de juny hi ha eleccions europees i reclamen que els partits aprofitin el que consideren una oportunitat d'or. Els demanen que posin en els seus programes polítics el compromís de posar-hi fi.

N'hem parlat amb la sociòloga Cristina Sánchez Miret, que diu que les evidències científiques per deixar-ho de fer són claríssimes. "Va en contra de tenir un benestar i una salut millor de la que podríem", reflexiona. I ha posat l'accent en la necessitat de treballar en la importància del temps, de l'hora que sortim de la feina per una millor conciliació horària.

La mà de Franco

Si us hi fixeu, a Espanya anem contracorrent, ens tocaria anar amb Greenwich, és a dir, hauríem de tenir el fus horari de Portugal, Regne Unit o Irlanda, però en canvi anem amb el centre d'Europa. Això va ser per obra i gràcia de Franco, que durant la Segona Guerra Mundial va voler picar l'ullet al seu aliat a Hitler.

Horari d'estiu o d'hivern?

Miret ha argumentat que és més indicat quedar-nos en el d'hivern, perquè en el fons, pensar que preferim el d'estiu és un miratge. "Quan ve el canvi d'estiu pensem en tot allò que guanyem, que sembla que tinguis més temps, dóna alegria que hi hagi més llum, però estem posant tot el que ens aporta la primavera i l'estiu al canvi dia. I és l'estiu que ens ho proporciona, no el canvi d'hora". A més a recordat que llevar-nos quan encara és fosc és molt perjudicial pel nostre cos.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00