Actualidad

Els comuns tomben els primers pressupostos de Collboni a Barcelona

L'alcalde ha convocat un ple extraordinari per activar la qüestió de confiança i poder aprovar els comptes

Ple del mes de març a l'Ajuntament de Barcelona.

Barcelona

Els pressupostos de Barcelona no han tirat endavant, tal com s'esperava, després de la negativa dels comuns. En el plenari municipal d'aquest divendres, l'oposició ha tombat els primers comptes de l'alcalde Jaume Collboni que s'haurà de sotmetre a una qüestió de confiança si els vols acabar aprovant. Els pressupostos només han comptat amb els vots favorables del PSC i d'ERC, que sumen 15 regidors, lluny dels 21 que es necessiten per arribar a la majoria. Els d'Ada Colau, que ja havien confirmat el seu "no" aquest dijous a la tarda després d'una reunió d'última hora amb el govern, finalment, hi han votat en contra com també Junts, PP i Vox.

Al ple d'aquest matí hi ha hagut retrets entre l'exalcaldessa i el regidor d'Economia, Jordi Valls, i l'alcalde. La líder dels comuns ha tornat a dir als socialistes que no els podien demanar un xec en blanc. També els ha recordat que els seus vots els van dur a l'alcaldia: "Crec que no se'ns pot demanar més. Com a grup de l'oposició, hem fet molts vots de confiança. Vostès estan a l'alcaldia i al govern perquè nosaltres els vam votar, si no vostè no seria alcalde".

Per la seva banda, el regidor d'Economia li ha dit a l'exalcaldessa que, quan ella era al govern, també va apel·lar a la responsabilitat dels grups perquè li aprovessin els comptes. Valls ha estat molt directe amb Colau: "La responsabilitat és un concepte polític. Si no s'aprova aquest pressupost, vostè té responsabilitats", li ha dit just abans de la votació.

Pel que fa a l'alcalde, Jaume Collboni, ha criticat l'actitud dels comuns. Segons ell, ha estat aquesta manera de fer la que ha bloquejat tres acords progressistes: "La seva actitud ha provocat el bloqueig de tres acords progressistes de tres governs progressistes que tenien acords". Collboni també ha dit que no permetrà que això passi a Barcelona i ha activat la qüestió de confiança.

Collboni activa la qüestió de confiança

Després de la votació, l'alcalde, Jaume Collboni, ha activat una qüestió de confiança, un mecanisme que li permetrà aprovar automàticament els pressupostos el 2 de maig. Ara, l'oposició té 30 dies per presentar una moció de censura que si no prospera, passat aquest temps, farà que els comptes tirin endavant. Collboni ha convocat un ple extraordinari pel pròxim 27 de març.

Sense acord des de fa dies

La manca d'acord entre socialistes i comuns ha impedit que els comptes s'hagin aprovat al plenari. Ja en els últims dies, BComú havia dit que "no hi havia hagut novetats" respecte de les demandes que havien plantejat al govern mentre que el PSC va assegurar que havia acceptat el 90% del que els havien proposat. Des de l'inici de les negociacions, els comuns havien insistit en un acord de govern a canvi de tirar endavant els comptes.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00