Política

El PSC guanyaria les eleccions catalanes i les forces independentistes podrien no sumar majoria

Segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, l'independentisme perdria suports i aconseguiria entre 57 i 71 escons.

BARCELONA, 16/03/2024.-El primer secretario del PSC, Salvador Illa, saluda tras ser elegido primer secretario del PSC y candidato a presidente de la Generalitat de Cataluña durante la segunda jornada del XV Congreso del PSC que se celebra en Barcelona. EFE/Quique García / Quique García EFE

Barcelona

Si avui se celebressin les eleccions a Catalunya, les guanyaria el PSC, segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el que es coneix com a CIS català. L'independentisme no suma, Esquerra, Junts i la CUP podrien no sumar els 68 escons necessaris per a la majoria absoluta. En relació amb l'últim baròmetre del CEO del novembre, la majoria independentista però es recupera. Llavors es va situar en una forquilla d'entre 52 i 66.

Segons la primera onada de 2024 del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el PSC guanyaria les eleccions al Parlament amb entre 35 i 42 escons, són entre 2 i 9 més que les darreres eleccions del febrer del 2021. En segona posició quedaria Esquerra Republicana de Catalunya que obtindria entre 26 i 32 diputats. A poca distància quedaria Junts per Catalunya, a qui l'enquesta atorga entre 24 i 29 escons. Tant Esquerra republicana com Junts per Catalunya podien perdre fins a 7 escons cadascú.

Qui pujaria fins a quarta posició és el Partit Popular que ara té 3 escons, però amb la  desaparició de Ciutadans i també la caiguda de la ultradreta de VOX podria arribar a aconseguir entre 9 i 13 diputats. Un resultat molt semblant al dels Comuns, que es mantindria amb una forquilla d'entre 8 i 13 diputats.

Qui també perdria diputats és la CUP, que es mouria entre els 7 i els 10 escons. Ara en té 9.

Jaume Asens el més ben valorat

Jaume Asens, Oriol Junqueras i Jessica Albiach són els tres polítics que surten més ben valorats; aproven, però pels pèls amb un 5 ben justet.

El CEO apunta que el president de la Generalitat i cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, obté amb un 4,9 millor nota que Carles Puigdemont (4,1), que avui farà públic si encapçala Junts a les eleccions al Parlament. El candidat del PSC, Salvador Illa, se situa en sisena posició amb un 4,7 empatat amb Xavier Pellicer (CUP). I a part baixa de la classificació hi ha Alejandro Fernández (2,6), Carlos Carrizosa (2) i Ignacio Garriga (1,9).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00