Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Què hi ha darrere dels muntatges fotogràfics amb Carlos Sobera, David Broncano i Andreu Buenafuente?

Són estafes relacionades amb la venda de criptomonedes. L'expert Josep Albors alerta que cada cop aquest tipus de material estarà més perfeccionat

Aquesta imatge és real o és un 'fake'?

Aquesta imatge és real o és un 'fake'?

07:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710932360708/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Si todo lo que se dijo en la entrevista es cierto, creemos que es el final de su carrera". "El público está conmocionado por la información que se ocultó". Frases que són click-bait de manual i que aquests dies acompanyen unes fotos falses que comparteixen patró: uns policies que s'emporten emmanillat un home que té la cara de David Broncano, de Carlos Sobera o d'Andreu Buenafuente. No són ells, són muntatges. Forma part d'una estafa relacionada amb la venda de criptomonedes i des de FACUA, l'organització de consumidors, ja ho han denunciat.

Fan servir d'ham les imatges de Carlos Sobera, David Broncano i Andreu Buenafuente i quan cliques et porten a webs falses que semblen les de RTVE i El Mundo. Els muntatges criden l'atenció per la foto... I pel text: "Carlos Sobera lo admite abiertamente: '¡No me avergüenzo de mis palabras!'". Si s'accedeix a la web, es pot llegir una transcripció d'una suposada entrevista en què Sobera a La Resistencia, el programa de Broncano, explica com ha guanyat grans quantitats de diners gràcies a invertir en una plataforma anomenada Everyx Grade. Per donar més veracitat a l'engany, s'acompanya el text d'imatges d'una entrevista real que van fer a Sobera aquest programa.

Però hi ha més exemples: una altra publicació, amb el text "Quan s'aturarà?" i una imatge de David Broncano, i el seu nom en majúscules. Saben que Broncano és un bon ham perquè surt en quasi tots els muntatges. "El escanadalo que commociona a toda España. Será el fin de su carrera". Et redirigeix a una web que suplanta la del diari El Mundo, encara que la URL és una altra Diyselfcarewithdebbie.com (això fa arrufar el nas a qualsevol). Pel programa 'Aquí Catalunya' ha passat en Josep Albors, responsable d'investigació i conscienciació a ESET Espanya, una empresa de solucions antivirus i seguretat a internet. Assegura que cada cop s'anirà perfeccionant més la tècnica i que cada cop serà més difícil identificar estafes com aquestes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00