Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Els bombers no descarten una temporada d'incendis tranquil·la tot i la sequera actual

El director dels Bombers de la Generalitat considera que no hi haurà problemes d'abastament d'aigua per apagar incendis durant l'estiu

Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció de Incendis i Salvaments de la Generalitat

Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció de Incendis i Salvaments de la Generalitat

27:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

El director general dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, Joan Delort ha explicat en el programa Aquí Catalunya que ara per ara volen ser prudents a l'hora de posicionar-se sobre quina serà la situació pel que fa al risc d'incendi durant aquest estiu. Delort, que s'ha autodefinit com a optimista, ha admès que algun dels models americans que consulten des del cos de Bombers els marquen que el fenomen de sequera actual s'acabarà entre el mes de maig i juny i que la reversió de la situació, és a dir, l'arribada de precipitacions, pot ser també a principis d'estiu.

"Cal que estiguem preparats"

Així i tot, el director general dels Bombers de la Generalitat ha explicat que molt probablement avançaran 15 dies l'arribada de mitjans aeris de reforç per la campanya d'incendis d'enguany, "per estar preparats". Normalment, els bombers reben als parcs helicòpters i hidroavions de reforç la primera quinzena de maig, ara, si la situació de sequera no canvia, els helicòpters i els hidroavions podrien estar disponibles pel cos de Bombers de la Generalitat el dia 1 de maig.

Joan Delort ha advertit, però "que hem d'estar molt atents al que pot succeir, hem d'estar preparats però amb prudència, sense posar-nos histèrics. I al mes d'abril, estarem en millors condicions de saber com podem preparar-nos".

Falta d'aigua a Catalunya

El director general dels Bombers de la Generalitat ha verbalitzat estar preocupat per la situació de les conques internes i per la manca d'aigua en embassaments i basses de moltes parts de Catalunya. Així i tot, Delort ha estat clar i ha admès que, tot i la sequera, no faltarà aigua per apagar incendis durant l'estiu "si s'ha d'apagar, s'apaga amb el que tens", fent referència a la possibilitat de fer servir aigua de mar amb hidroavions o helicòpters. Delort, però ha detallat que en alguns casos els camions o els helicòpters podria ser que haguessin de fer més quilòmetres del que és habitual per subministrar-se d'aigua.

Actualment, segons dades a les quals hem tingut accés des de l'Aquí Catalunya, hi ha fins a 5 embassaments inoperatius. Són els dos embassaments del riu Ter-Sau i Susqueda, la Baells (riu Llobregat), Darnius-Boadella (la Muga) així com la Llosa del Cavall (el Cardener). Precisament en aquest mateix riu hi ha l'únic que a hores d'ara encara poden fer servir, es tracta de Sant Ponç, l'únic del sistema Ter-Llobregat que supera el 25%. L'altre gran reservori d'aigua que els Bombers poden utilitzar a les conques internes és l'estany de Banyoles.

Una altra opció per aconseguir aigua pels incendis són les basses d'aigua. A Catalunya n'hi ha unes 1.600 que es fan servir per a l'extinció d'incendis i que poden utilitzar tant els helicòpters bombarders com els camions. Tanmateix, segons les dades exposades per Joan Delort durant el programa, ara mateix estan inoperatives entre el 40 i el 50% de les basses.

A banda dels embassaments operatius -i també de l'estany de Banyoles-, l'altra gran alternativa és carregar aigua del mar. Segons Delort, ho poden fer sense problema tant els hidroavions dels Bombers com els que cedeix el Ministeri de Transició Ecològica, que tenen capacitat per descarregar uns 5.500 litres. En canvi, és més complicat en el cas d'helicòpters i camions, ja que la gran salinitat de l'aigua de mar, igual que passa amb les piscines, pot afectar les bombes i obliga a fer neteges específiques, així com per la possibilitat d'agafar, sense saber-ho, aigua contaminada.

Incendi de l'edifici a València

Un dels màxims responsables dels Bombers de la Generalitat ha admès que a Catalunya podem estar "raonablement tranquils". Delort ha explicat que el sistema de prevenció i fiscalització de l'estat de les llicències de construcció que es van donar "és molt exhaustiu", així i tot, el director dels bombers ha detallat que es "passarà el cotó" per conèixer l'estat dels edificis que tenen identificats i que comparteixen coincidències amb el que es va incendiar a València. Ara per ara, els Bombers no tenen el registre d'edificis afectats, però ha explicat que des de la comissió creada pel departament de territori establiran un llistat amb els edificis catalans analitzats.

Presumpte cas d'assetjament al parc de bombers de Sant Celoni

El diari ARA va avançar fa uns dies un presumpte cas de conductes masclistes al parc de bombers de Sant Celoni. Delort s'ha preguntat si realment era necessari arraconar de sou i feina als denunciats, acció que no es va fer per part del departament en l'inici del cas.

El responsable dels Bombers ha explicat que un cop van ser conscients del cas van activar el protocol de la Generalitat (els bombers no en tenen de propi), però des de Funció Pública els van demanar que s'aturés el protocol, ja que la treballadora en qüestió és una Mossa d'Esquadra en règim de segona activitat. Llavors, en aquest cas, s'ha d'aplicar el protocol dels Mossos d'Esquadra, a partir d'aquí, un jutjat de Granollers està investigant el cas i un cop passa això, segons Delort, tot queda a expenses del que digui la justícia. "No podem anar donant plantofades a ningú quan resulta que hi ha una investigació judicial en marxa".

El responsable dels Bombers ha explicat, a més, que la funcionària que ha denunciat els casos està de baixa i que, per tant, no cal aïllar-la dels companys.

Carles Couso

Carles Couso

M'agrada preguntar i explicar històries. Periodista a SER Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00