Sociedad

En marxa les manifestacions del 8M

Aquesta tarda hi ha protestes a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. 5000 joves s'han manifestat aquest matí als carrers del centre de Barcelona per reivindicar la seva llibertat i denunciar la violència contra les dones

En marxa les manifestacions del 8M

En marxa les manifestacions del 8M

02:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709921950338/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Puntualment, a les sis de la tarda s'ha posat en marxa la manifestació convocada per l'Assemblea 8M als Jardinets de Gràcia que està previst acabi a l'Arc de Triomf. Al capdavant de la marxa, una pancarta amb el lema 'Juntes contra les precarietats, les fronteres i el genocidi'. L'organització ha dissenyat una manifestació amb sis blocs, encapçalats per un primer de dones, lesbianes i trans i seguits per un altre de dones, lesbianes i trans amb diversitats funcionals.

La Coordinadora 8M de Lleida ha convocat una manifestació sota el lema "De la nostra misèria fem créixer la lluita! Feminisme contra la precarietat, les fronteres i el genocidi". A Girona hi ha convocada una manifestació a la plaça 1 d'octubre i una cadena humana per la pau a la plaça de la Independència. A Tarragona, la concentració s'ha fet a la plaça del Mercat.

Capçalera de la manifestació del 8M convocada pel sindicat d'estudiants / Soledad Domínguez

Les estudiants, contra el discurs negacionista

Fins a cinc mil joves, segons les dades facilitades per la Guàrdia Urbana de Barcelona s'han manifestat aquest matí pels carrers del centre de Barcelona, en un recorregut que els ha portat des de la plaça Universitat fins al palau de la Generalitat. Una marea lila, sorollosa i festiva, ha reivindicat la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i el dret de les dones a reclamar aquesta igualtat de tracte amb missatges com aquest: "Cansat de sentir-ho? Nosaltres, de viure-ho"?

La mobilització, convocada pel Sindicat d'Estudiants, i que també ha comptat amb la participació del Sindicat d'estudiants dels països catalans ha aplegat sobretot a estudiants de secundària, la majoria noies, que han insistit en la necessitat de visibilitzar les seves reclamacions per fer front als discursos que consideren que el feminisme s'està passant de la ratlla. A la marxa, les joves han cridat consignes contra la violència com ara "amb roba o sense roba el meu cos no es toca" o "a mi també m'agraden les dones i no les assetjo" i han criticat els sectors que "es molesten perquè fem soroll, però no quan ens maten".

La Sofia considera que "tenen un problema" aquells qui diuen que estan cansats de les reivindicacions feministes i que la mesura més efectiva perquè les dones deixin de protestar passa "per aplicar el feminisme i garantir la igualtat". El seu amic Aleix, creu que hi ha molt desconeixement i molta intoxicació respecte al sentit del feminisme "que només busca que tothom tingui les mateixes oportunitats" i la Gala lamenta que encara triomfin discursos "que justifiquen o disculpen l'actitud dels agressors" tot subratllant que les dones haurien de ser discretes en la seva manera d'actuar o de vestir. "La teva ment és més curta que la meva faldilla" o "vull ser lliure i no valenta" es llegia a algunes de les pancartes que les manifestants han portat fins a la plaça Sant Jaume.

Unes 5000 estudiants s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reivindicar la seva llibertat / Soledad Domínguez

A la marxa també s'han vist algunes mares amb els seus fills i filles petites. És el cas de l'Andrea que considera importantíssim que les nenes també vinguin a les manifestacions i entenguin de què va això del feminisme". L'Esperança, ja jubilada també ha participat perquè "tenim més raons que mai per protestar, perquè estem en un moment de regressió, on s'estan posant en dubtes drets que encara no eren plens, però que sí que havíem aconseguit posar per escrit".

A primera hora del matí, els estudiants s'han manifestat i han tallat la circulació a la Ronda de Dalt i la Diagonal durant aproximadament una hora. La Diagonal ha quedat tallada a l'altura de l'avinguda del Doctor Marañón en els dos sentits de la marxa. A la ronda, la circulació ha quedat interrompuda a l'altura de la plaça Karl Marx, en sentit Llobregat. Els dos talls han causat retencions a primera hora en aquestes dues vies d'accés principals a la capital catalana.

A Tarragona, centenars de persones s'han manifestat també aquest matí pel centre de la ciutat convocades per la plataforma feminista del Camp, sota el lema "Fem de la ràbia revolució". No és l'únic acte convocat aquest migdia: en paral·lel, CCOO i UGT fan una concentració a la plaça de la Dona Treballadora i després s'uneixen a la lectura del manifest institucional.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00