Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política | Actualidad

El manual de la llei d'amnistia: el document definitiu

L'Aquí Catalunya ha tingut accés al redactat final que vota la comissió de Justícia

El manual de l'amnistia: Tot el que has de saber

El manual de l'amnistia: Tot el que has de saber

08:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709799017633/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Ha costat, però hi ha hagut carambola a tres bandes. PSOE, Junts i Esquerra han sabut trobar el desllorigador per fer avançar la llei d'amnistia i aplanar el camí de l'aprovació definitiva d'una norma que, si no es desencallava, amenaçava amb fer descarrilar la legislatura de Pedro Sánchez.

A última hora d'ahir coneixíem el pacte a tres, de tal manera que aquest matí la llei d'amnistia superarà la votació a la comissió de justícia. Arrenca a les 11 i calculem que es votarà cap a les 12 del migdia. Aquesta NO és l'última pantalla, perquè encara queda passar pel ple del Congrés i pel Senat, però sí que és la més determinant, perquè ara ja sí socialistes, Junts i Esquerra van alineats.

Els canvis clau

En les esmenes pactades entre socialistes i independentistes, es retoquen els apartats més sensibles, els que tenen a veure amb el terrorisme i l'alta traïció. Són dos delictes que fins ara quedaven exclosos de l'amnistia. Junts volia que s'eliminessin com a excepció. Finalment no s'esborren, però el PSOE ha cedit a modificar el redactat en aquests capítols per donar més garanties als encausats en el cas Tsunami. La clau: se suprimeix qualsevol referència al codi penal espanyol es vinculen aquests delictes als estàndards europeus.

Així queda el nou escrit: "los actos que por su finalidad puedan ser calificados como terrorismo, según la Directiva (UE) 2017/541 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 15 de marzo de 2017, relativa a la lucha contra el terrorismo y, a su vez, hayan causado de forma intencionada graves violaciones de derechos humanos, en particular las reguladas en los artículos 2 y 3 del Convenio Europeo para la Protección de Derechos Humanos y de las Libertades Fundamentales, y en el derecho internacional humanitario".

S'elimina, per tant, el que deia el redactat anterior, que explicitava que quedaven exclosos de l'amnistia els delictes de terrorisme castigats pel Codi Penal espanyol. Allà també s'afeiga que seria així "sempre que" haguessin vulnerat algun dels punts de l'article 3 de la Directiva Europea. És per això que els dirigents d'Esquerra Republicana defensen que en el fons no canvia res, que són retocs estètics.

Pel que fa l'alta traïció, sí que s'amplia bastant l'apartat. S'hi afegeix que no podran ser amnistiats els casos tipificats com a traïció, "siempre que se haya producido tanto una amenaza efectiva y real como un uso efectivo de la fuerza en contra de la integridad territorial o la independencia política de España en los términos establecidos en la Carta de Naciones Unidas".

Altres canvis: les multes de la llei mordassa

D'acord amb el nou text, l'amnistia permetrà a la Generalitat retornar les multes imposades per la llei mordassa durant les protestes i manifestacions del procés. Aquesta és una de les peticions que feia ERC. A més, també s'allarga el període d'aplicació d'aquesta amnistia. Fins ara l'amnistia començava amb tots els fets a partir del 2012, però ara s'inclou també des del novembre del 2011, sobretot per protegir les causes obertes al tribunal de cuentas a membres del primer govern d'artur Mas.

A l'escrit s'incorpora també una nova restricció sobre el dret de malversació. Diu que són amnistiables els delictes sempre que no s'hagi produït un enriquiment personal, que no sigui un cas pròpiament de corrupció, era una de les recomanacions de la comissió de Venècia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00