Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

L'error ortogràfic que més fem els catalans

Jordi Mas, membre de Softcatalà, ha fet un rànquing dels errors més comuns dels usuaris que utilitzen la plataforma

Softcatalà: Quin és l'error ortogràfic més comú?

Softcatalà: Quin és l'error ortogràfic més comú?

00:00:0008:50
Descargar

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

El Softcatalà és una web sense ànim de lucre que va néixer fa 26 anys per promoure l'ús del català en àmbit digital. Durant l'últim any la web de Softcatalà va rebre 103 milions de visualitzacions, un 8% més que l'any anterior. Entre els serveis que ofereix el portal hi ha la traducció, correcció i transcripció de textos, a banda de diccionaris, jocs i recursos de tota mena, com ara un programari que "catalanitza" l'ordinador.

Un dels recursos més utilitzats de la web del Softcatalà és el corrector ortogràfic. Els usuaris insereixen un text i el programari del web detecta els errors ortogràfics que hi ha, a més, et dona consells per fer millor el que escrius i t'avalua, per exemple, la llegibilitat del que expliques.

Rànquing d'errors

1- És: La manca d'accent a la tercera persona del verb ésser (o ser) és l'errada que més vegades corregeix el corrector del Softcatalà. Amb accent és verb, sense accent és pronom. Per a saber que és un verb, podem passar-lo al plural i comprovar que el resultat és són: No ÉS un nen → No són uns nens. En canvi, ES és un pronom i si provem de passar-lo al plural no obtindrem la forma són; de fet, el pronom es es mantindrà sense canvis. Un altre truc és fer la comparació amb el castellà, quan en català escrivim és, en castellà s'escriu es. En canvi, si en català escrivim es, en castellà s'escriu se.

2- Apòstrofs: L’apòstrof és el signe gràfic que utilitzem en català per indicar que eliminem una vocal d’un mot en contacte amb la vocal d’un altre mot. La aranya ⇒ l'aranya. Per norma general, en català les formes de l’article definit (el, la) es converteixen en ldavant de paraules que comencen en vocal o hac muda seguida de vocal (l’avió, l’ham, l’helicòpter, l’estació). També es pot apostrofar la preposició de (d’acció, d’acord, d’òxid) i els pronoms. Com en tota norma, hi ha excepcions i casos a banda de la norma general.

3- Pronoms febles: El tercer error que més cometen els usuaris que utilitzen el Softcatalà és l'omissió o la mala elecció dels pronoms febles. Els pronoms febles (també anomenats clítics) són uns elements gramaticals molt útils per donar cohesió al text. Bàsicament, serveixen per substituir elements del text que ja s’han esmentat abans i, per tant, evitar repeticions.

El corrector, el servei estrella

De les 103 milions de visites que ha registrat el web del Softcatalà durant l'any 2023, més de 40 han anat dirigides cap al corrector. L'ús d'aquest servei ha incrementat un 12% respecte a l'any 2022. El traductor va tancar el 2023 amb més de 21 milions de visites.

Carles Couso

Carles Couso

M'agrada preguntar i explicar històries. Periodista a SER Catalunya.

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir