Sociedad

La nota serà determinant per aconseguir plaça a FP

Educació canvia per tercera vegada en tres cursos el sistema d'assignació de places als graus d'FP, aquesta vegada per adaptar-se a la llei estatal aprovada el març de 2022

Alumnes de FP / Cadena SER

Barcelona

Canvi important en el procés i els criteris que determinaran l'assignació de places tant als cicles d'FP de grau mitjà com superior. A partir d'ara el procés de preinscripció es farà en un procediment agrupat, com el que s'utilitza a la Universitat i com passa també en l'accés a la universitat el més determinant perquè un alumne pugui estudiar allò que vol, serà la seva nota. El diari oficial de la Generalitat publica avui la resolució que estableix les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes en tots els ensenyaments sostinguts amb fons públics i que canvia les regles del joc sobretot en l'accés a FP.

Per accedir a grau mitjà, comptarà la nota de tercer i quart

Els darrers dos cursos, el departament d'Educació va decidir donar preferència en l'accés als cicles de grau mitjà als alumnes de continuïtat, procedents de quart d'ESO o aquells que l'havien acabat un any abans i que abandonaven després d'intentar fer primer de Batxillerat o primer d'algun cicle. La nova llei estableix, però, que han de tenir la mateixa prioritat tots els estudiants graduats en ESO en els tres anys anteriors al moment de la preinscripció. Per tant, a partir d'ara s'estableixen tres vies prioritàries d'accés, que es repartiran el 95% de les places disponibles.

  • Alumnat procedent de quart d'ESO, que hagi acabat secundària en els tres anys anteriors o procedent d'FP bàsica: 80% de les places.
  • Alumnat provinent de les proves d'accés o del curs d'accés de grau mitjà: 15% de les places.
  • Alumnes amb certificat de professionalitat: 5% de les places

Per ordenar totes les sol·licituds es tindrà en compte únicament la mitjana de les notes de tercer i quart d'ESO, pels estudiants procedents de secundària -fins ara es comptava la nota mitjana de primer a tercer d'ESO, però no la de quart-, o la nota de la prova, el curs o l'ensenyament que dona accés en cada cas.

A FP de grau superior, els alumnes que venen de batxillerat continuaran tenint preferència però menys

Fins ara als alumnes procedents de Batxillerat se'ls reservava un 60% de les places als cicles de grau superior, als procedents de cicle de grau mitjà un 20% i l'altre 20% als estudiants provinent de proves d'accés o d'altres titulacions. Amb la nova normativa, aquest repartiment es reequilibra: els alumnes procedents de Batxillerat tindran preferència per ocupar un 44 % de les places, mentre que els tècnics d'FP tindran preferència per un 36% del total de places. Aquí les sol·licituds s'ordenen segons la nota mitjana del batxillerat o del cicle.

L'assignació de places i la matrícula torna a allargar-se fins a setembre

El període de preinscripció per tota l'FP es farà del 24 al 30 de maig. Entre l'onze i el 15 de juliol es publicarà la primera assignació de places i només els que hagin aconseguit plaça en la seva primera opció hauran de matricular-se durant la tercera setmana de juliol (del 17 al 22 de juliol en el cas del grau mitjà i del 15 al 18 de juliol per als cicles de grau superior). La resta hauran d'esperar a la segona assignació que es farà els dies 30 i 31 de juliol. Però no es podran matricular fins a primers de setembre. Si algun alumne no aconsegueix plaça en cap dels dos moments, haurà d'esperar al 12 de setembre, per veure quins cicles i instituts tenen plaça i fer llavors una nova sol·licitud. Aquests alumnes, però competiran amb tothom que durant l'estiu decideixi que vol una plaça a FP, sigui un adolescent com ell o sigui algú que ja té estudis, però que potser s'ha quedat a l'atur o simplement vol reorientar-se professionalment. Les peticions fetes en aquest tercer període no es resoldran fins a finals de setembre, amb el curs ja començat.

Preinscripció d'infantil, primària i ESO del 6 al 20 de març

La resolució publicada al DOGC recull també que la preinscripció per al segon cicle d'infantil i primària serà del 6 al 20 de març i per a l'ESO del 8 al 20 de març. Les sol·licituds s'ordenaran segons els barems habituals, que tenen en compte sobretot la proximitat del centre triat al domicili habitual o la presència de germans matriculats a la mateixa escola i institut. El sorteig es farà el 30 d'abril i la llista d'assignacions el 10 de juny. La matriculació anirà del 18 al 26 de juny,

En el cas del batxillerat, les sol·licituds es presentaran del 18 al 25 d'abril, la publicació de les assignacions serà el 20 de juny i la matriculació del 21 de juny a l'1 de juliol.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00