Política

L'impost als grans vaixells, en risc de naufragi

JxCat canvia la posició que mantenia des del 2017 i preveu sumar forces amb el PSC per tombar la taxa en la primera votació al Parlament

Dos creuer atracats al Port de Barcelona / Lluís Sibils

L'impost als grans vaixells va camí de no aprovar-se tampoc en aquesta legislatura. De fet, el més previsible a hores d'ara és que acabi vetat pel Parlament després que Junts per Catalunya hagi canviat el posicionament que havia mantingut des de l'any 2017 respecte aquesta taxa. El Govern va aprovar l'impost al novembre amb l'objectiu que entrés en vigor al llarg d'aquest 2024. Ara, però, veu com podria no complir amb el seu objectiu perquè tant Junts com el PSC tenen previst oposar-s'hi, i podria no superar ni tan sols el primer debat de totalitat, que encara no té data fixada.

El possible naufragi de l'impost als grans vaixells s'albira després d'anys de tramitació i de ser objecte de batalla política en diverses negociacions pressupostàries. La primera pedra va posar-se l'any 2017 amb l'aprovació de la Llei del Canvi Climàtic, que contemplava la creació de tres impostos ambientals, entre ells una taxa que gravés les emissions contaminants dels creuers i grans vaixells que arriben als ports catalans. Aleshores, Junts per Catalunya presidia la Generalitat i va acceptar-ne la creació, que la CUP exigia. Tot i que fins l'any 2021 no van iniciar-se els tràmits per desenvolupar-lo, el partit no se n'havia desdit. Ara, però, han decidit virar de posició i pretenen tombar-lo tan bon punt es dugui a votació al Parlament. Els seus vots i els del PSC, que també hi està en contra, serien suficients per deixar l'impost en via morta.

El govern català no vol donar encara la batalla per perduda, i negociarà amb els partits per tirar-lo endavant, però admet del risc que la feina feta quedi en paper mullat. La conselleria d'Acció Climàtica encapçalada per ERC ja va acceptar al mes de setembre impulsar un impost menys ambiciós del que havien previst inicialment, davant les pressions del sector portuari, que arribaven per part de membres del propi partit com el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. Però el "consens" que aleshores va intentar buscar no ha estat suficient, i Junts i el PSC aposten perquè no hi hagi cap taxa autonòmica pels grans vaixells. Els indicis són clars: dijous al Parlament PSC, Junts, Vox, C's i el PP van tombar una proposta d'ERC, la CUP i En Comú Podem que reclamava l'impuls de l'impost "per incentivar que les grans embarcacions redueixin les emissions contaminants"; setmanes abans, els mateixos partits ja havien registrat al Parlament esmenes a la totalitat a la seva creació, anticipant-ne el possible fracàs.

Pèrdua de competitivitat i una possible taxa europea, les raons de Junts i PSC

Tant JxCat com el PSC coincideixen en les raons per les quals consideren que l'impost no s'ha de crear. D'una banda, pronostiquen que suposaria una "pèrdua de competitivitat brutal" dels ports de Barcelona i de Tarragona respecte a altres ports d'Espanya o d'altres països veïns. Es mostren convençuts que algunes navilieres podrien decidir portar les mercaderies o aturar-se en altres indrets on no tinguessin cap imposició fiscal addicional.

D'altra banda, fien la lluita contra la contaminació en aquest sector al que decideixi la Unió Europea, precisament perquè no es generin desigualtats entre països. Fonts de Junts per Catalunya recorden que el sector marítim s'incorporarà a l'Emission Trade System (el mercat de carboni de la UE) que ja gravarà els gasos d'efecte hivernacle, i que caldrà avaluar l'impacte d'aquesta nova fiscalitat en la cadena logística. Per això, argumenten que no s'hi pot afegir en paral·lel un altre impost, com el català, que pretén gravar l'emissió de partícules i de contaminants atmosfèrics.

Els mals auguris sobre l'impost no són compartits pel departament d'Acció Climàtica. Si la llei s'aprovés, els grans vaixells que atraquin als ports catalans haurien de pagar 1 euro per cada quilogram d'emissions d'òxids de nitrogen (NOx) i de partícules durant el temps de maniobra, amarratge i fondeig. Segons els càlculs de la conselleria, cada vegada que un creuer fes escala a Barcelona hauria de pagar uns 1.440€ de mitjana d'aquest impost; els vaixells petroliers podrien arribar als 3.000€, mentre que pels porta-contenidors el càlcul és d'uns 495€. "No són grans quotes que dissuadeixin als vaixells de venir a atracar a Barcelona, no provocarà la deslocalització de vaixells", va assegurar el conseller David Mascort quan va presentar el projecte.

"Amb les grans companyies no s'atreveixen"

ERC, la CUP i els comuns són els únics partits que continuen apostant per la creació de l'impost, i lamenten la "contradicció" de Junts per Catalunya. Esquerra Republicana els hi demana "que s'ho replantegin", i adverteix tant a JxCat com al PSC que amb la seva posició se situen "al costat del PP, de Vox i Ciutadans" i "en un contrasentit d'on va Europa i el món sencer, que és a reduir els nivells de contaminació i a garantir una millor qualitat de l'aire". En declaracions a Ser Catalunya, la seva portaveu Marta Vilalta ha dit que "Catalunya va ser pionera en anar cap a aquesta direcció" i ha exigit una rectificació perquè, com a mínim, l'impost es pugui debatre al Parlament i valorar si pot matisar-se per tal de ser aprovat.

Els republicans, a més, coincideixen amb els comuns sobre el greuge comparatiu que suposa no aprovar aquest impost mentre sí que es va tirar endavant l'impost a les emissions dels vehicles, que paguen tots els ciutadans que en disposen. "El que és paradoxal és que li vam demanar molts esforços a la ciutadania, però no ens atrevim amb els grans vaixells ni els creuers", assegura a Ser Catalunya el portaveu d'En Comú podem, David Cid. "Tu agafa el metro, recicla i paga pel teu cotxe, però després arriben PSC i Junts i diuen que a les grans companyies de transport o creuers no els hi podem demanar ni un petit esforç", ha etzibat. Els comuns lamenten que el projecte, que tantes vegades han reclamat per donar suport als pressupostos, probablement acabi "hivernant".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00