Sociedad

Educació anima als centres educatius a utilitzar la IA a les aules

Una desena de centres de Tarragona participen des del setembre en un projecte de la URV que vol recollir evidències sobre com programes de generació de textos o d'imatges poden millorar l’experiència d’aprenentatge de l’alumnat i transformar la pràctica docent

Educació anima als centres educatius a utilitzar la IA a l'aula. Els alumnes debaten si és una amenaça

Educació anima als centres educatius a utilitzar la IA a l'aula. Els alumnes debaten si és una amenaça

04:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1708360552600/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

En plena ofensiva de les famílies i també d'alguns sectors docents per restringir l'accés dels alumnes als mòbils i per extensió a les pantalles -un fenomen que també s'ha produït a altres països europeus- el departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha presentat aquesta setmana una guia perquè escoles i instituts aprofitin el potencial de la intel·ligència artificial alhora que eduquen als alumnes perquè facin un ús crític.

Es tracta d'una guia de vint pàgines que, d'entrada, adverteix que pot quedar desfasada ràpidament, perquè la intel·ligència artificial generativa evoluciona a molta velocitat. Si defensa, però que com que els alumnes estan fent ús d'aquesta tecnologia -sigui voluntàriament utilitzant el revolucionari ChatGPT per fer consultes o també noves eines de IA que s'han incorporat a programes com Canva que molts utilitzen per fer presentacions o sigui de forma involuntària, perquè quan utilitzen plataformes de streaming darrere de les recomanacions que els fan també hi és la IA, cal que els docents eduquin als joves perquè facin una utilització crítica i tenint en compte els errors i els biaixos d'aquesta tecnologia. La guia subratlla que la IA té aplicacions en quatre grans àmbits a l'escola:

● Com a suport per a l’aprenentatge de l’alumnat mitjançant cercadors, revisors lingüístics, traductors, lectors o simuladors.

● Com a assistent per als docents, per facilitar la generació d’activitats, l’avaluació d’alumnes o la personalització dels aprenentatges.

● Suport als centres educatius per millorar els processos de recollida de dades, per detectar perfils de risc o per facilitar processos d’avaluació conjunta.

● Suport al conjunt del sistema educatiu en la recollida de dades per a la presa de decisions per preveure necessitats d’intervenció, prevenir l’absentisme i l’abandonament prematur

La guia també alerta dels riscos i les limitacions, tot recordant que els menors de 13 anys no poden utilitzar la majoria d'aplicacions d'intel·ligència artificial i que en el cas dels menors de 18 anys necessiten una autorització paterna expressa. El document també recomana que en cas d'utilitzar alguna eina d'intel·ligència artificial no s'introdueixen dades personals dels alumnes, incloses imatges o arxius de veu i que s'utilitzin únicament si té una utilitat educativa concreta.

Xat GPT respon perquè una eina de IA generativa pot ser útil per estudiants de secundària / Redacció

La URV té en marxa des de setembre un laboratori de proves

Tot això, que a la guia pot sonar més o menys bé, ja s'està provant a una dotzena de centres de Tarragona, sota el paraigua d'una recerca de la Universitat Rovira i Virgili que dirigeix la doctora en tecnologia educativa i professora del departament de Pedagogia de la URV, Mar Camacho. La recerca finançada amb fons Next Generation, busca formar el professorat en aquesta nova tecnologia per tal que la puguin utilitzar per l'elaboració de continguts educatius i en la gestió del centre.

Des de principi de curs, 280 professors d'escoles de primària, instituts de secundària i també centres de formació professional participen a l' AI SKILLS LAB, un laboratori d’habilitats en intel·ligència artificial que els ofereix sessions formatives virtuals amb experts d'abast mundial que els orienten i els donen claus per introduir la IA en el seu dia a dia al centre. Als docents que integren aquest laboratori d'idees se'ls demana que facin intervencions concretes amb aquestes eines a les aules, per després recollir evidències de què ha funcionat i què no. En aquests mesos, explica Camacho, alguns han provat eines de generació d'imatges per crear il·lustracions a partir de les descripcions redactades pels alumnes. Una feina que segons que remarca Camacho obliga els alumnes a treballar la llengua de forma molt profunda: "han de pensar una història, uns personatges, descriure'ls, utilitzant vocabulari, adjectius, han d'endreçar la seqüència dels fets" per tal d'aconseguir el resultat que han imaginat.

A un institut que fa el grau d'FP de diagnòstic per la imatge han utilitzat la IA per generar historials mèdics ficticis i radiografies de pacients també inventats per tal que els alumnes practiquin a l'hora de detectar patologies. Mar Camacho, que també ha col·laborat en la guia elaborada per Educació, és conscient que "estem vivint un moment molt regressiu respecte l'ús de la tecnologia a les aules" després de l'aprovació d'una normativa per restringir l'ús dels mòbils, però defensa que "el que passa fora de l'escola ha d'estar també a dins de les aules". "No ens podem permetre que els centres educatius estigui tancat a la realitat d'un món que és completament digital i que no incorpori aquesta tecnologia de manera tranquil·la, ordenada i també crítica, convivint amb estratègies educatives més tradicionals".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00