Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

Metges Sense Fronteres avisa de la situació a Gaza: "El risc ja és massa alt, fins i tot pels nostres equips"

La presidenta de l'organització a Espanya explica que no volen marxar i que intentaran quedar-se com sigui, tot i que la situació és "insostenible"

Paula Gil, presidenta de 'Metges Sense Fronteres': "És insostenible"

Paula Gil, presidenta de 'Metges Sense Fronteres': "És insostenible"

00:00:0010:20
Descargar

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Creix la pressió internacional, però alhora Israel també estreny el cercle a Gaza, on les organitzacions no governamentals que treballen sobre el terreny se senten més en perill que mai. Des de Metges Sense Fronteres, la presidenta a Espanya, Paula Gil, ha explicat a l'Aquí Catalunya que tenen "un sentiment d'impotència i de preocupació" i cada dia es plantegen "si haurem de sortir, tancar, i no poder treballar més, perquè el risc ja és massa alt, fins i tot pels nostres equips". Ha afegit que procuraran no marxar perquè no ho volen, però ha volgut deixar clar que la situació "s'està tornant insostenible".

Paula Gil ha revelat què els diuen els companys que treballen in situ: "Ens estan dient que és millor que ens caigui una bomba i acabem ja aquest patiment". La situació a la ciutat fronterera de Rafah, on s'amunteguen més d'un milió de desplaçats palestins, és especialment dura, després de l'atac israelià de fa uns dies mentre dormien. "Una metgessa palestina ens va dir que a les seves filles petites els escriu el nom als braços i les cames per si cau l'edifici on viuen. Així en podran reconèixer els cadàvers". A Rafah hi han anat a parar els gazians del nord de la franja, obligats a deixar casa seva davant l'avenç de les tropes israelianes.

Rafah fa frontera amb Egipte, des d'on temen una expulsió massiva de palestins cap al seu territori. "Rafah és una ciutat una mica més gran que Barcelona, envoltada de muralles, i no pots sortir per enlloc, ni per la platja ni per la muntanya", ha detallat la representant de Metges Sense Fronteres, i la crua realitat és que "no hi ha un lloc segur" per molt que el busquin. La ciutat està tan superpoblada que els camions de les organitzacions no governamentals no poden passar pels carrers "de la quantitat de gent que hi viu". "És un espai tan petit i tan ple de persones que ni tan sols pots moure't".

Els atacs a l'hospital d'Al Nasser

L'atac a Rafah incòmoda moltíssim a la comunitat internacional, però hi ha un altre punt delicat a la diana de l'exèrcit israelià: l'hospital d'Al Nasser. Aquesta matinada hi ha hagut destrosses a les finques agrícoles del voltant de Rafah, però el pitjor ha estat a l'entorn d'aquest centre hospitalari a la ciutat de Khan Yunis, entre el centre i el sud de la franja. Ahir van començar a evacuar-lo i aquesta nit l'han bombardejat. Es tracta d'un dels pocs hospitals de la franja que continuava funcionant amb més o menys normalitat.

Cada cop són més els països que qüestionen la proporcionalitat d'aquests atacs. Espanya i Irlanda eren els països de la Unió Europea més crítics amb Israel, i ara han fet pinya. Han enviat una carta a la Comissió Europea que suggereix explorar represàlies comercials a Tel-Aviv. Demanen revisar urgentment el conveni d'associació amb el país hebreu. La missiva la signen Pedro Sánchez i el primer ministre irlandès, i l'han enviat a Ursula von der Leyen. Des de Brussel·les, asseguren que l'analitzaran.

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir