Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

El canvi climàtic obrirà noves vies de transport marítim

El director d'estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent ha publicat el llibre "La globalització a la deriva" en el que explica com la pandèmia i la guerra d'Ucraïna han afectat el transport de mercaderies. L'escalfament global fa preveure que en menys de dues dècades es podrà navegar per la ruta àrtica en les mateixes condicions que per l'Índic o l'Atlàntic. Putin ho sap i hi té l'ull posat

Jordi Torrent, cap d'estratègia del Port de Barcelona

Jordi Torrent, cap d'estratègia del Port de Barcelona

00:00:0017:45
Descargar

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

La covid primer, la invasió de Rússia a Ucraïna i la guerra al Pròxim Orient, amb la seva derivada al Mar Roig, han sacsejat l'ordre mundial des de tots els àmbits, també des del punt de vista del transport. En una entrevista a l'Aquí Catalunya, el director d'estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent, ha explicat que tots aquests conflictes ens han fet adonar de la dependència dels països asiàtics: "creiem que el nostre principal soci comercial són els Estats Units, però no, és Àsia. Per cada tres contenidors que importem de la Xina, n'importem un dels Estats Units". En el seu llibre "La globalització a la deriva" explica com els darrers esdeveniments estan influint en el transport.

El Pacífic, centre polític i econòmic del món

El Pacífic li ha passat literalment la mà per la cara a l'Atlàntic en l'àmbit econòmic i polític. Segons explica Torrent Occident s'ha passat els darrers 50 anys integrant-se "cada vegada més" i la crisi de la covid ha posat de manifest la dependència dels productes asiàtics, "hi ha hagut una situació d'extrema fragilitat en el subministrament de mercaderies". Ara Europa es vol reindustrialitzar i vol recuperar el paper que havia tingut per això està invertint cada cop més en la producció de microxips o panells solars, encara amb molta feina per fer.

La lluita contra l'entrada d'estupefaents

L'ús del contenidor en el transport marítim va revolucionar els intercanvis comercials, va permetre utilitzar els vaixells d'una manera molt més eficients i, per tant, barata. Una dada: portar un contenidor costa entre 2000 i 3000 dòlars, però a dins hi ha 100.000 peces de roba "és extremadament barat", diu Torrent. Ara bé, tota moneda té la seva creu, els contenidors són més barats, més resistents, però també faciliten l'entrada de substàncies il·legals. Explica el cap d'estratègia del Port que cada cop hi ha mètodes més sofisticats per detectar-ho però que és impossible inspeccionar contenidor a contenidor:"fer-ho, implicaria que l'economia mundial s'aturi en pocs dies".

E

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir