Sociedad | Actualidad

El mapa de la sequera a Catalunya: aquests són els municipis que entren en estat d'emergència

202 municipis catalans que estaven en estat de preemergència passaran al nivell màxim d'alerta divendres

Cataluña decretará el jueves la emergencia por sequía

Cataluña decretará el jueves la emergencia por sequía

03:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706622427_459_cut/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La Generalitat de Catalunya declararà aquest dijous l'emergència per sequera a la conca del Ter-Llobregat, que abasteix cinc milions de persones, inclosos els habitants de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, a més dels de Girona i el seu entorn. Les dues capitals de província formen part dels 202 municipis que, fins ara, estaven en estat de preemergència i el nivell d'alerta del qual s'elevarà al màxim després de la reunió extraordinària que celebra avui la Comissió Interdepartamental de la Sequera.

Els sectors econòmics afectats per les mesures contra la sequera critiquen la gestió de la Generalitat

Les altes temperatures registrades les últimes setmanes i la persistent falta de pluges ha tingut un impacte rellevant en les reserves dels embassaments, cosa que obligarà a aplicar restriccions més dures dins de les contemplades al Pla Especial de Sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquest protocol es basa en un sistema d'indicadors que marquen l'entrada i la sortida en diverses fases d'emergència:

  • Normalitat
  • Prealerta
  • Alerta
  • Excepcionalitat
  • Preemergència
  • Emergència

Tal com preveu aquest pla, l'estat d'emergència es declararà quan els embassaments del sistema Ter-Llobregat arribin als 100 hectòmetres cúbics, fet que suposa al voltant del 16% de la capacitat. Actualment, es troben als 99,75 hectòmetres cúbics i el 16,30% de la seva capacitat. Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) consultades per Europa Press han explicat que, encara que el percentatge estigui per sobre del 16%, el que compta per declarar l'emergència són els hectòmetres cúbics, que ja estan per sota del llindar els 100.

Les mateixes fonts han recordat que a Catalunya ja hi ha 37 municipis en estat d‟emergència per sequera, que pertanyen a les unitats d‟explotació de Riudecanyes, Darnius-Boadella i Fluvià-Muga, i Vallirana (Barcelona). Aquest últim depèn del sistema Anoia-Gaià i està en fase emergència després de sol·licitar-ho el mateix Ajuntament.

Nivell d'emergència per la sequera dels municipis catalans

Després de la reunió d'aquest dijous, hi ha prevista una compareixença del conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, per informar dels canvis i avaluar-ne les afectacions. En roda de premsa aquest dimarts, Plaja ha assegurat que es donaran instruccions "clares i concises" per al conjunt de la població i els sectors econòmics afectats i que el canvi d'estat entrarà en vigor quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que podria ser aquest divendres.

Des de la Cadena SER hem preparat un mapa on podeu consultar l'estat actual d'alerta de cada municipi. A més, hem habilitat un cercador perquè l'usuari pugui introduir el nom de qualsevol localitat i conèixer, amb més detalls, en quin estat es troben els embassaments o aqüífers que abasteixen la població.

Consulta l´estat d´emergència del teu municipi

Mesures d'emergència

Dins de la fase d'emergència, el Pla Especial de Sequera preveu tres fases de l'estat d'emergència: a la fase 1 es limitarà l'ús d'aigua a 200 litres per habitant al dia; a la fase 2, el màxim baixarà a 180 a la fase 2; ia la fase 3, a 160.

A més, es limitarà l'ompliment de piscines. Podran fer-ho els gimnasos i clubs esportius amb piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat i també les descobertes tot l'any per a l'esport federat, amb limitacions: a la fase 1 hauran de compensar amb el tancament parcial de dutxes; a la 2, si es manté oberta la piscina, s'han de tancar les dutxes; ia ela3, s'hauran de tancar les dutxes, hi hagi o no piscina.

L'esport federat que necessiti reg, com el futbol, a la fase 1 podrà regar els camps, però hauran de compensar la despesa d'aigua amb les dutxes; a la 2 si volen regar hauran de tancar dutxes; ia la 3 s'han de tancar les dutxes obligatòriament; i es preveu que els càmpings, hotels i comunitats de veïns no puguin omplir les piscines en estat d'emergència.

El Pla de Sequera també preveu que en estat d'emergència 1 i 2 es puguin regar jardins botànics i arbres i plantes per supervivència, però amb aigua regenerada o freàtica, sempre que sigui per preservar refugis climàtics; i es prohibeix l'ompliment competeixo o parcial de llacs artificials o fonts ornamentals, excepte les basses que serveixin per a la "recuperació d'espècies autòctones o en risc" i fent-ho amb aigua regenerada o freàtica.

Actuacions complementàries

També es prohibeix la neteja de qualsevol tipus de vehicle, excepte si es fa en negocis de neteja de vehicles amb sistema de recirculació de laigua; l'ús de dutxes o instal·lacions de neteja de peus a les platges; i activitats com a pistes de gel temporals o festes d'escuma i similars.

Altres mesures passen per la reducció dels cabals ecològics els rius Muga de 135 litres per segon a 40, al Ter de 2.000 a 600 i al Llobregat de 500 a 250; i hi haurà moratòria en la posada en marxa d'activitats econòmiques que requereixin un alt ús d'aigua al municipi on s'instal·lin.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00