Salud y bienestar | Ocio y cultura

L'Hospital del Mar valida un test per detectar en sang càncer de còlon

Aquesta prova podria arribar a substituir l'anàlisi de les femtes que s'utilitza actualment en els programes de cribratge

Kit de cribratge per càncer de còlon i recte / foto cedida: Salut Lleida

Kit de cribratge per càncer de còlon i recte

Barcelona

Científics de l'Hospital del Mar de Barcelona han utilitzat la biòpsia líquida per detectar marcadors tumorals en sang i han comprovat que té una eficiència similar a la prova utilitzada en el cribratge del càncer de còlon, que busca sang oculta a les femtes.

L'estudi ha analitzat 623 mostres de sang, 318 de persones que es van sotmetre entre els anys 2017 i 2018 a una colonoscòpia a l'Hospital del Mar després que la prova de sang oculta en femta, que es fa servir en el programa de cribratge poblacional de càncer de còlon, donés positiu. La resta es tractava de persones a qui s'havia detectat un càncer de còlon.

La nova tècnica busca ADN procedent del tumor al còlon, fent servir diferents estratègies simultàniament. La prova analitza la presència de mutacions de l'ADN, metilacions i la presència de proteïnes relacionades amb el tumor, ampliant l'espectre de possibles marcadors.

Buscar el tumor "abans que doni la cara"

"L'anàlisi de múltiples marcadors permet incrementar la sensibilitat en la detecció de l'ADN tumoral circulant, que en els estadis més inicials del tumor pot estar molt poc present en les mostres de sang", explica Beatriz Bellosillo, cap de secció de Diagnòstic Molecular del Servei d'Anatomia Patològica.

D'aquesta manera s'avança la biòpsia líquida a "un pas abans del que es fa actualment, per convertir-la en una eina útil per detectar el càncer en estadis molt primerencs", segons indica Joana Vidal, autora de l'estudi. Es tracta, afegeix "d'anar a buscar el càncer abans que doni la cara".

Els resultats mostren que la prova presenta una sensibilitat superior al 90% en tumors i del 23% en lesions poliploides paraneoplàstiques, prèvies a l'aparició del tumor.

Augmentar la participació en els cribratges

La biòpsia líquida es fa a partir d'una mostra de sang

La biòpsia líquida es fa a partir d'una mostra de sang

La biòpsia líquida es fa a partir d'una mostra de sang

La biòpsia líquida es fa a partir d'una mostra de sang

Els autors de la investigació creuen que aquest nou tipus de test permetria incrementar la participació de la població al programa de cribratge de càncer de còlon. Actualment, segons indiquen des de l'Hospital del Mar, aquest programa no ha superat a Catalunya el 50% de la població cridada a participar-hi.

"Sabem que els càncers que detectem en el programa de cribratge, que encara estan en fase asimptomàtica, tenen molt més bon pronòstic que els pacients que es detecten en fase simptomàtica. Aleshores, si nosaltres aconseguim augmentar la participació, augmentarem el nombre de càncers detectats en fase inicial. D'aquesta manera millorem molt més el seu pronòstic i millorem la supervivència d'aquest tipus de tumor, que és la segona causa de mort per càncer al nostre país", raona Xavier Bessa, cap del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital del Mar.

Els investigadors sospiten que "moltes persones no participen en el programa de cribratge actual perquè els disgusta haver de manipular les seves femtes. Probablement, serien més receptives a sotmetre's a una analítica de sang".

En tot cas, el test per biòpsia líquida no estalviaria la colonoscòpia en cas que el resultat donés positiu, com passa amb l'anàlisi de les femtes.

El càncer de còlon i recte és el més freqüent entre les persones de més de 50 anys. A l'Estat representa el 15% dels càncers diagnosticats. Es desenvolupa a l'interior del budell gros a partir de petites lesions, que es poden extirpar abans que es desenvolupi un tumor. En molts casos, poden passar fins a deu anys entre un estadi i l'altre, motiu pel qual és tan important fer-se els cribratges preventius.

Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00