Sociedad

Vint intents de desnonaments a Salt en els últims quatre mesos

El Sindicat d'Habitatge denuncia un desplegament policial desproporcionat en els últims casos

Un home mira pel balcó minuts abans de ser desnonat del pis mentre els Mossos d'Esquadra vigilen al carrer

Un home mira pel balcó minuts abans de ser desnonat del pis mentre els Mossos d'Esquadra vigilen al carrer / Aleix Freixas, ACN

Salt

El Sindicat d'Habitatge de Salt ha comptabilitzat vint intents de desnonament al municipi des del setembre. D'aquests, 14 han estat aturats i els sis últims, desnonats. Des del Sindicat no creuen que hagin incrementat els casos, però denuncien un canvi d'estratègia, amb més presència policial. Els Mossos en les últimes ocasions s'han presentat a l'habitatge amb antiavalots a les sis del matí, independentment de l'hora que estigui programat el llançament. Judit Font, portaveu del Sindicat, apunta que això "impedeix que es pugui acompanyar a la família en aquell moment, o en algun cas dramàtic que els nens no hagin pogut marxar del domicili per anar a l'escola".

Tots menys quatre d'aquests habitatges són propietat de fonts voltor com Gramina Homes, Divarian o Promontoria Coliseum. "Són grans tenidors que no sabem ni on tenen la seu" apunta Font, "tracten l'habitatge com una mercaderia i els hi és igual les situacions que hi puguin haver al domicili".

Famílies en situació de vulnerabilitat

En els casos de Salt, els afectats són famílies en situació de vulnerabilitat, que "no tenen alternativa habitacional" com apunta Judit Font. "En aquests casos, judicialment es pot ajornar o aturar el desnonament". De fet, des del sindicat reivindiquen que la llei catalana obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social, sobretot en els casos que la família porti temps empadronada o hi hagi infants. En aquest sentit, Font apunta que "els jutges tenen molt de marge d'interpretació" i que en alguns casos no s'està garantint el dret a l'habitatge.

Les persones desnonades són ateses pels serveis socials del municipi i els reallotgen d'urgència a hotels de manera temporal. "Són persones que només es volen quedar a casa seva i pagar un lloguer" diu Font, que també subratlla que l'ocupació d'habitatge és deguda a la dificultat d'accedir al mercat regular. "Hi ha poca oferta i molt cara, i aquestes persones també han d'afrontar situacions de racisme immobiliari".

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Judit Font, del Sindicat d'Habitatge de Salt

11:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1702896856348/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00