Economía y negocios

Fira de Barcelona tanca un 2023 de rècord i es prepara per "menjar-se el món"

La institució vol fer "un salt històric" amb l'ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació de l'espai firal de Montjuïc entre 2026 i 2029

Fira de Barcelona ha facturat més de 250 milions d'euros el 2023, una xifra històrica / Toni Albir EFE

Fira de Barcelona tancarà el 2023 amb una facturació rècord de 250,2 milions d'euros, un 18% més que l'any anterior, i una Ebitda -també històrica- de 39 milions, un 6,6% més que el 2022. Unes xifres inèdites que la institució ha aconseguit gràcies a la celebració de més de 270 esdeveniments als recintes de Montjuïc, de la Gran Via i al Centre de Convencions Internacional de Barcelona i també a l'exterior. La institució, ara, es prepara per fer "un salt històric" amb l'ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació de l'espai firal de Montjuïc entre 2026 i 2029. La Fira qualifica l'any d'"extraordinari" i "inesperat". En primer lloc, perquè ha superat els ingressos prepandèmia un any abans del previst, però també perquè, per altra banda, ha tingut la capacitat de captar els grans esdeveniments mundials que havien de canviar de seu: "Barcelona és el lloc on tots els organitzadors d'esdeveniments firals volen estar", destaca Pau Relat. El president del consell d'administració de Fira de Barcelona insisteix que la institució "té l'ambició de continuar creixent de manera sostenible, rendible i global".

"Obrim una nova etapa històrica on ens volem menjar el món", afirma l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Durant el proper any, la Fira avançarà en els grans projectes d’infraestructures que ja estan en marxa. En primer lloc, està prevista la convocatòria d'un concurs d'arquitectura per a les obres de transformació i modernització del recinte de Montjuïc, per convertir-lo en un "espai firal urbà únic a Europa", combinant, segons la Fira, l'activitat congressual amb nous usos públics i ciutadans al seu entorn. La previsió és que el projecte estigui acabat el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Per altra banda, al llarg del 2024 s'han d'avançar les obres de construcció d'un nou pavelló al recinte de la Gran Via, denominat Hall Zero, de més de 60.000 m2, que "destacarà pel seu disseny, tecnologia, sostenibilitat i versatilitat per acollir qualsevol mena d’esdeveniment", segons ha comunicat la Fira. Amb aquesta ampliació, que contempla a més un edifici d’oficines i està previst que conclogui a finals de 2026, el recinte firal arribarà als 300.000 m2 de superfície expositiva, un dels més grans d’Europa.

De moment, a curt termini, la Fira preveu superar els 260 milions de facturació el 2024. Serà un any que començarà fort, amb l'ISE, el Mobile i l'Alimentària, i que al marge de mantenir les 270 fires i congressos, també acollirà, com a novetats, la convenció anual de McDonnalds i la conferència mundial de l'ONU sobre els oceans. Respecte a les fires organitzades en altres països, la institució té previst fer-ne un total d'onze. A les edicions de Smart City Expo a la Xina, Mèxic, Brasil, Argentina, Nova York i Bogotà, se sumarà una a l’Aràbia Saudita, Alimentos Cuba i les primeres convocatòries de Tomorrow Mobility a Mèxic, IOT al Brasil i Alimentaria Xina. A més, seguirà amb la gestió de dos recintes firals a la Xina.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00