Economía y negocios

La inversió estrangera aposta per Barcelona i la seva àrea metropolitana

Un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona destaca el potencial de la metròpolis de la capital catalana com a gran motor econòmic del sud d'Europa però alerta que el risc de pobresa que s'enquista i és més alt que la mitjana espanyola i europea

La inversió estrangera aposta per Barcelona i la seva àrea metropolitana / Getty Images

L'Àrea Metropolitana de Barcelona es consolida com una de les regions europees més atractives per a la inversió estrangera i l'activitat empresarial. Així ho constata l'últim informe del centre d'estudis econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona que, tot i així, alerta que la gran assignatura pendent és la lluita contra la pobresa, que s'està enquistant. L'estudi, titulat 'La Metròpolis de Barcelona: invertir, treballar i viure 2023'. en concret, analitza una vuitantena d'indicadors i rànquings internacionals sobre temes tan diversos com la diversificació econòmica, la innovació, la qualitat de vida o la responsabilitat social i mediambiental. Les dades situen la metròpolis de Barcelona com el gran motor econòmic català: genera el 55% del PIB i acull el 82,7% de les filials d'empreses estrangeres instal·lades a Catalunya.

Catalunya és la setena regió mundial receptora d'inversió estrangera per davant de les àrees de Nova York, Berlín o Madrid, mentre que la capital catalana es consolida com la onzena ciutat europea en captació d'inversió tecnològica, la tercera preferida per ubicar-hi una startup i la quarta en producció de documents científics i acadèmics. Aquestes són algunes de les fortaleses de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que, tot i tenir un PIB per càpita superior a la mitjana europea i similar al de les regions d'Anvers, Innsbruck, Milà o Berlín, el 21,2% de la seva població està en risc de pobresa. És una dècima més que el 2016 i un percentatge superior per sobre de les taxes espanyola i europea que sí que han baixat els últims anys.

"Quasi totes les ciutats d'Europa voldrien tenir les dades i la situació extraordinària de l'àrea de Barcelona, però tenim alguna ombra", reconeix Josep Santacreu. El president de la Cambra de Comerç considera que "el que ens poden ajudar a resoldre el problema del risc de pobresa és precisament l'èxit en l'àmbit de les startups i dels visitants de qualitat". Santacreu, per altra banda, alerta que, al marge de distribuir millor la riquesa, també s'ha de millorar l'accés a l'habitatge i la qualitat de la mobilitat, sobretot a la xarxa de Rodalies. Dos aspectes que, assegura, seran clau per mantenir-se entre les regions més atractives per al talent i els negocis.

En paral·lel, Jordi Valls, vicepresident de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, reclama aprofitar les oportunitats actuals de reindustrialització per atraure més inversió estrangerera i, sobretot, capital risc a la Barcelona metropolitana, que "és la millor zona científica i d'investigació d'Espanya i del sud d'Europa", assegura. Valls remarca que per competir es necessari tenir un "pensament metropolità". En aquests sentit, el també tinent d'alcalde d'Economia de Barcelona destaca que l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb una població de 3,3 milions d'habitants ha de competir a escala global amb zones molt més poblades com Shanghai, Ciutat de Mèxic, Londres o París.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00