Sociedad | Actualidad

L'escalfament de l'aigua converteix en desert el fons marí i fa aflorar espècies invasores

El Balcó acompanya a la plataforma 'Observadors del Mar' a una immersió a Tossa per fer registrar com l'escalfament de l'aigua altera la presència de plantes i animals autòctons

L'escalfament de l'aigua converteix en desert el fons marí i fa aflorar espècies invasores

L'escalfament de l'aigua converteix en desert el fons marí i fa aflorar espècies invasores

14:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699534612903/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tossa de Mar

Garoines voraces (eriçons de mar) arrassant la vegetació del fons marí. Peixos que fins fa dos dies vivien a gust a les aigües canàries i que ara fan rumb cap al nord perquè el Mediterrani cada cop s'escalfa més. Algues invasores que es reprodueixen sense parar, i la posidònia florint en un intent desesperat de reproducció, alterat per l'escalfor del seu entorn. Mortalitat massiva de les gorgònies, un corall imprescindible per conservar la biodiversitat marina. Aquest paisatge poc optimista té la seva mostra a petita escala a Catalunya, concretament a Tossa de Mar.

La plataforma 'Observadors del Mar', un projecte que va néixer a Catalunya i que ara ha apadrinat el Ministeri de Transició Ecològica sota el paraigües de la Fundación Biodiversidad, porta anys cartografiant aquests canvis provocats per l'escalfament global que estan empenyent el Mediterrani cap a un rumb incert.

Imatge d&#039;una gorgònia vermella

Imatge d'una gorgònia vermella / Generalitat de Catalunya

Imatge d&#039;una gorgònia vermella

Imatge d'una gorgònia vermella / Generalitat de Catalunya

Per arribar allà on el món científic no arriba, per una barreja entre falta de recursos i la immensitat del mar, s'ha creat aquest projecte de ciència ciutadana, que consisteix en què qualsevol persona (banyistes, submarinistes amateurs, professionals vinculats a l'economia blava o pescadors) pugui registrar la presència d'animals o plantes en un punt determinat del territori. Per fer-ho només cal donar-se d'alta de la plataforma, fer una fotografia i una geolocalització. Aleshores, l'equip científic validarà aquesta identificació. D'aquesta manera es pot afegir a un banc de dades a nivell estatal que ajuda a analitzar i comprendre com s'està transformant la vida a les costes d'arreu de l'estat.

Projectes específics per radiografiar els canvis

Per tal d'organitzar tota la informació hi ha diversos projectes específics que la plataforma Observadors del Mar posa a disposició de la ciutadania per tal que s'ordenin tots els avistaments i es puguin utilitzar totes les observacions amb la màxima precisió possible. En total són 17 projectes.

Un dels que més presència té a les costes catalanes és el de Peixos i Escalfament. Aquí del que es tracta és de registrar la presència d'espècies que habitualment viuen en aigües més càlides i que han fet rumb al Mediterrani perquè ara la temperatura de les nostres costes s'adequa a les seves necessitats. A Tossa, per exemple, es pot veure el fadrí (Thalassoma Pavo), que havitualment volta per les Canàries. A les Balears s'han fet avistaments de peixos lloro, espècie invasora.

També hi ha projectes específics per algues invasores, presència de microplàstics, registre de la mortaldat de coralls i alerta de medusses. El cas de la gorgònia mereix un capítol a part, ja que aquest corall imprescindible per la conservació de la biodiversitat està en clar retrocés a les costes catalanes. De fet, els observadors calculen que un 90% de les poblacions que s'han registrat tindran problemes de supervivència.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00