Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Más deportes

Recordem l'expedició catalana a l'Everest del 1985 amb Conrad Blanch

Al 'Què t'hi Jugues!' hem parlat amb l'alpinista català per recordar la gesta d'ara fa 38 anys

Recordem l'expedició catalana a l'Everest del 1985 amb Conrad Blanch

Recordem l'expedició catalana a l'Everest del 1985 amb Conrad Blanch

07:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699536820405/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'alpinista català Conrad Blanch va liderar l'expedició catalana Caixa de Catalunya que va fer el cim de l'Everest l'any 1985. Aquesta expedició va ser la primera catalana i la segona de l'estat espanyol en aconseguir el cim. "S'havia fet dues vegades ja l'intent a l'Everest i realment era una assignatura pendent per qualsevol país que volgués estar a l'elit mundial de l'alpinisme", ha explicat Blanch en una entrevista al 'Què t'hi Jugues!' de SER Catalunya.

Els catalans van realitzar l'expedició pel costat nord del cim, al Tibet. Els escenaris del Tibet havien obert l'accés a la muntanya als anys vuitanta, de manera que "vam ser dels primers en poder tornar a atacar per aquest lloc històricament mític, perquè havia estat els primers intents dels anglesos a la cara nord de l'Everest", ha dit Blanch. "Les expectatives eren altes, vam poder comptar amb un equip molt fort, amb alpinistes de totes les contrades de Catalunya i finalment el Carles Vallès, el Toni Sor i l'Òscar Cadiach van poder arribar al cim", ha recordat Blanch al 'Què t'hi Jugues!'.

Conrad Blanch ha comentat que ha vist un canvi molt important en l'alpinisme. "Al 1985 era bastant laboriós aconseguir un permís i ara la manera d'aconseguir els permisos, la manera d'organitzar, la logística i clar, els mitjans és més senzilla", ha detallat l'alpinista català als micròfons de SER Catalunya, qui ha destacat que per a ell, el canvi que mostra la diferència són les comunicacions: "avui en dia hi ha satèl·lit, pots tenir online el seguiment de l'expedició, pots comunicar, pots tenir les previsions de la meteorologia... en aquell moment, l'única comunicació que teníem era un telègraf al camp base. Era un sistema bastant complicat per rebre i enviar informació".

"Encara em sento vinculat a la muntanya"

La trajectòria professional de Conrad Blanch ha estat sempre vinculada a la muntanya, "jo he tingut una actuació professional que m'ha permès durant molts anys dirigir uns centres d'esquí al Pirineu andorrà, doncs això m'ha permès tenir contacte amb la natura", ha explicat al 'Què t'hi Jugues!'. "Encara m'hi sento bastant vinculat", ha declarat l'alpinista català, qui ha afegit: "tenim la sort amb els companys que vam fer l'expedició de l'Everest, que encara podem tenir una pràctica de muntanya important, al nostre nivell evidentment".

La muntanya ha tingut un impacte molt gran a la vida de Blanch, i per ell és "un mitjà d'expansió, de conviure". Els valors viscuts a les expedicions li agradaria reproduir-los "amb objectius molt més propers i, sobretot, poder ajudar als que venen darrere si volen transmetre una mica aquest respecte i aquesta estima per la muntanya".

La contaminació de l'alpinisme

Cada temporada s'acumulen 75 tones de residus als camps base i d'alçada. Hi ha moltes expedicions i "la logística amb oxigen deixa molt de peatge a nivell mediambiental", ha explicat Conrad. Sobre això, Blanch considera que "és un tema molt sensible, de contaminació de les aigües, de tot plegat, per tenir un camp base amb unes condicions de salut que siguin desitjables per a tots els que hi estan".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00