Economía y negocios

La Generalitat endureix les condicions als pisos turístics

La nova normativa afecta 262 municipis i obligarà els propietaris a tenir una llicència urbanística

Turistes al passeig de Salou

Turistes al passeig de Salou / ACN

Barcelona

El Govern posa límits a la proliferació de pisos turístics. Els que en vulguin obrir un, a partir d'ara, hauran de tenir una llicència urbanística prèvia. I els que ja estiguin operatius tindran 5 anys per demanar-la. Així ho regula el decret llei que ha aprovat l'executiu. En concret, afecta 262 municipis del país que, en total, concentren 95.000 habitatges turístics. Són localitats amb problemes d'accés a l'habitatge o que ja tenen una alta concentració de pisos destinats a l'ús turístic.

El Parlament haurà de convalidar aquesta norma. Quan entri en vigor, aquests municipis hauran de modificar, tant sí com no, el seu planejament urbanístic per permetre expressament els pisos turístics. "Estem posant l'accent en un dret superior, que hauria de ser un dret fonamental, com és el de garantir l'accés a l'habitatge", ha explicat la consellera de Territori, Ester Capella. "Espero i desitjo la convalidació del decret", ha afegit.

La consellera ha detallat que, per autoritzar pisos turístics, els ajuntaments tindran dos condicionants. D'una banda, hauran de justificar que tenen prou sòl destinat a habitatges d'ús permanent per als veïns. D'altra banda, tindran un topall: només podran atorgar, com a màxim, 10 llicències per cada 100 habitants, que s'hauran de renovar cada cinc anys. Amb aquests càlculs, 47 dels municipis afectats ja superen el nombre de llicències permès i, per tant, segons les dades del Govern, a Catalunya ara mateix hi ha 28.000 pisos turístics que no podran continuar sent-ho.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00