Sociedad

La sequera encarirà la factura de l'aigua a partir del gener

Aigües del Ter-Llobregat puja un 30% la tarifa de l'aigua de cara al 2024, i seran els ajuntaments els que decidiran com repercuteix això a la factura que paguem els ciutadans

L'aigua de l'aixeta d'Almenar és apta per al consum. Foto: ACN.

Barcelona

El que fins ara eren insinuacions, afirmacions a mitges o projeccions de futur ja és una realitat: aquesta tarda Aigües del Ter-Llobregat (ATLL) informarà a l'Àgència Catalana de l'Aigua (ACA) que incrementa el preu de les tarifes de l'aigua un 30%. Aquest ens públic, que abasteix a 5,5 milions de catalans en alta, pràcticament el 90% de la població, ha aprovat augmentar el preu del metre cúbic d'aigua de 0,74€ a 0,99€. Les tarifes d'ATLL estaven congelades des de l'any 2017.

Xarxa distribució ATLL (font: ATLL)

Xarxa distribució ATLL (font: ATLL) / Xarxa distribució ATLL (font: ATLL)

Aquesta informació, que ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar SER Catalunya, suposarà un augment de la factura de l'aigua a les llars, però encara no es pot saber l'import, sobretot perquè els ajuntaments seran els que tinguin l'última paraula per decidir com repercutirà això als ciutadans. A la factura de l'aigua es paguen impostos com la taxa de residus o de clavegueram, així que el 30% del preu de l'aigua representa un 30% a la factura final. Les estimacions d'ATLL diuen que l'increment serà més o menys d'1€ per persona al mes, o 4€ per llar, però són càlculs no definitius i l'empresa no és la competent per decidir aquest augment.

A la zona més poblada de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, serà el consell metropolità qui tindrà l'última paraula sobre aquest augment de la tarifa, que s'aplicarà a partir de l'1 de gener del 2024. PSC, Comuns i Junts sumen un 70% dels regidors d'aquest consell, de maner que tindran l'última paraula, sobretot els socialistes, que ostenten gairebé la meitat de representants.

ATLL també subministra l'aigua en alta més enllà de l'AMB: el Solsonès, l'Anoia, Garraf, Baix Llobregat, els dos Vallesos, Maresme i La Selva són zones on també s'haurà de decidir què passa amb l'increment de la tarifa. En aquests casos seran els ajuntaments els que han de dir a les empreses subministradores com afrontar aquest encariment de l'aigua en alta.

En total, són 116 els municipis afectats per aquest increment de les tarifes.

La sequera i la inflació, els arguments d'ATLL per pujar els preus

La sequera està obligant a trobar nous mètodes de captació d'aigua i el govern té una estratègia basada en incrementar l'aigua dessalinitzada i la regenerada. Per això hi ha previstes la construcció d'una nova planta per extreure aigua del mar a Cubelles i l'ampliació de la de la Tordera. El problema d'aquest mètode de captació és que és, ras i curt, el més car de tots. Dessalar l'aigua suposa una despesa energètica molt elevada, i és per això que ara ATLL (propietària de les plantes), justifica així el seu increment de tarifes.

Embassaments com el de Sau estan a mínims històrics.

L'altre argument és la crescuda de l'IPC des del 2017, l'últim any que es van revisar les tarifes. El preu de la vida ha crescut un 21% des d'aleshores, i ATLL argumenta que l'energia elèctrica, els sous del personal o els materials necessaris han pujat de preu. L'empresa pública afirma que el cost de l'electricitat s'ha encarit un 50% en el nou contracte signat amb l'empresa subministradora.

Entra en vigor l'acord de la Taula del Ter

Precisament, gràcies a l'increment de captació d'aigua del mar, ATLL reduïrà la captació d'aigua del Ter a partir del 2024. Es passarà dels 135 hectòmetres cúbics anuals a 90, augmentant així el cabal del riu i millorant el seu ecosistema. D'aquesta manera, el desviament d'aigua del Ter cap a l'Àrea Metropolitana baixarà significativament, una demanda històrica dels grups ecologistes de Girona.

Aquesta mesura estava ja pactada i entrarà en vigor a partir del gener.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00