Economía y negocios

Una de cada cinc famílies catalanes no pot mantenir l'habitatge a una temperatura adequada

El Síndic de Greuges alerta que la pobresa energètica s'intensifica a Catalunya: una quarta part de les persones en situació de pobresa severa no accedeix al bo social elèctric

Una de cada cinc llars catalanes té dificultats per mantenir l'habitatge a una temperatura adequada a l'hivern o a l'estiu / FERNANDO ALVARADO EFE

Una de cada cinc famílies catalanes té dificultats per mantenir la llar a una temperatura adequada a l'hivern o a l'estiu, el doble que ara fa dos anys. I pràcticament una de cada deu no pot pagar els rebuts de la llum, el gas o l'aigua. Són les principals conclusions de l'últim informe del Síndic de Greuges que alerta que l'encariment del preu dels subminstraments de la llar ha disparat, en només dos anys, la pobresa energètica a Catalunya en uns nivells superiors a la mitjana espanyola i europea. L'informe insisteix que l'escalada dels preus energètics (+30% des de 2008) castiga, sobretot, la població aturada i la població estrangera i alerta que gairebé una quarta part de les persones en situació de pobresa severa a Catalunya pot accedir al bo social elèctric.

El Síndic de Greuges, entre altres mesures, reclama a la Generalitat el desplegament reglamentari de la Llei 24/2015 que prohibeix el tall dels subministraments energètics a les persones vulnerables i també demana al govern central que prorrogui les mesures contra la inflació més enllà del 31 de desembre. L'informe del Síndic també aposta per millorar la cobertura i desburocratitzar el bo social elèctric i millorar i ampliar els convenis entre la Generalitat i les empreses subministradores per protegir els consumidors vulnerables.

Finalment, el Síndic també es dirigeix als ens locals i els demana que regulin un preu assequible de l'aigua i que aprovin reglaments del servei de subministrament. Segons les dades de l'organisme, només el 40% dels municipis catalans tenen alguna bonificació del preu de l’aigua en funció de la renda i sosté que totes les ordenances municipals haurien de tenir alguna mesura d'aquest tipus.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00