Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Economía y negocios

El preu mitjà dels lloguers bat un nou rècord: 1.123 euros a Barcelona

A Catalunya el preu mitjà dels lloguers ja assoleix els 830 euros per l'escalada de preus a l'Àrea Metropolitana

El preu dels lloguers a Barcelona ha tornat a marcar un nou màxim històric durant el segon trimestre de l'any / Rafa Jodar

Barcelona

L'escalada del preu dels lloguers NO s'atura i al segon trimestre ha batut un nou rècord. A Barcelona, el preu mitjà d'un pis de lloguer s'ha disparat fins els 1.123 euros. És a dir, a la capital catalana llogar un habitatge ja és 43 euros més car que el salari mínim interprofessional, segons les dades de les fiances dipositades a l'Incasòl. De fet, ara mateix, els lloguers ja superen els 1.000 euros a set dels deu districtes de la capital catalana, només Sant Andreu, Nou Barri i Horta-Guinardó en queden per sota. Aquestes xifres contrasten, a més, amb els preus d'ara fa deu anys, quan el lloguer mitjà a la ciutat de Barcelona tot just superava els 680 euros. És a dir, a la capital catalana, en una dècada, els preus han pujat un 62%.

L'encariment dels lloguers no és un fenòmen aïllat a Barcelona. Al conjunt del país, de mitjana, les rendes ja s'ha enfilat fins als 830 euros. Són 17 euros més que el primer trimestre de l'any i 230 euros més que el 2013. Aquest encariment s'explica, sobretot, per l'escalada de preus a l'Àmbit Metropolità, on per primera vegada el lloguer mitjà ja supera els 950 euros. Els preus, de fet, han pujat a totes les demarcacions durant el segon trimestre. A la província de Barcelona, els lloguers ja superen els 910 euros al mes; a la de Girona arriben als 638; a la de Tarragona, als 570, i, finalment, a la de Lleida, de mitjana, els lloguers ja superen els 475 euros mensuals. Uns preus, en conjunt, un 43% més alts que ara fa una dècada.

Davant d'aquest panorama, la consellera de Territori, Ester Capella, ha tornat a reclamar al govern central que permeti la limitació de preus dels lloguers que preveu la llei estatal de l'Habitatge. En concret, reclama al Ministeri que publiqui l'índex de referència del preu del lloguer per poder aplicar la contenció de les rendes en les zones declarades com a tenses per part de la Generalitat. "És una necessitat urgent perquè sense l'aplicació de la llei de contenció de rendes, el mercat continua funcionant de forma salvatge", ha afirmat Capella que ha afegit que "no hi ha cap societat que ho resisteixi" perque "ningú en aquest país ha vist augementat el seu salari al mateix ritme que han pujat els lloguers".

Capella assegura que el topall al preu dels lloguers funciona i ha posat com a exemple la llei catalana de l'Habitatge que fa una any i mig va tombar el Constitucional. Sense aquesta norma, insisteix la consellera, cal aplicar la llei estatal perquè les altres mesures per combatre l'encariment dels pisos, afirma Capella, són a mig i llarg termini. També en aquest sentit, ha tornat a demanar a l'executiu central que destini una part del parc d'habitatges de la Sareb a lloguer social de forma gratuïta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00