Economía y negocios

Caixa Enginyers dobla la cancel·lació anticipada d'hipoteques per la pujada d'euríbor

L'entitat que ha estrenat nova identitat corporativa confirma que no ha detectat problemes de morositat entre els seus socis a l'hora de pagar les quotes hipotecàries

La pujada dels tipus d'interès ha disparat el nombre de persones que cancel·len la hipoteca abans d'hora / sukanya sitthikongsak

La pujada dels tipus d'interès ha disparat el nombre de persones que cancel·len la hipoteca abans d'hora per l'augment del preu del crèdit. SER Catalunya ha tingut accés a les dades de Caixa Enginyers, que confirmen dos fenòmens que són tendència general: les cancel·lacions anticipades de les hipoteques s'han doblat i, per contra, s'ha reduit a la meitat la demanda d'aquest tipus de crèdits per l'escalada de l'euríbor i per la pujada del preu dels pisos. L'entitat cooperativa de crèdit, això sí, insistex que, de moment, no ha detectat problemes a l'hora de pagar les quotes per part dels seus socis, però sí que confirma un allau d'amortitzacions, totals o parcials, i de canvis de les condicions dels crèdits.

"Hem doblat el volum de cancel·lació anticipada d'hipoteques tradicional", confirma Joan Cavallé, director general de Caixa Enginyers, que augura que aquest efecte continuarà fins a final d'any: "les persones prefereixen amortitzar una part d'aquest endeutament abans de pagar un tipus d'interès del 4,5% i invertir en un fons d'inversió sense saber ben bé quina rendibilitat tindrà", explica. Aquest és, per tant, és el perfil del client que està cancel·lant la hipoteca abans d'hora: persones que paguen un tipus d'interès molt alt i que tenen uns estalvis disponibles amb un rendiment inferior.

Per altra banda, Cavallé confirma que, fins ara, l'entitat no té ni indicadors de morositat ni incidències en el pagament de les hipoteques. El director general de Caixa Enginyers, això sí, reconeix que els clients que tenen una hipoteca variable -que són la majoria- han tingut "un ensurt" amb la pujada de les quotes, derivada d'aquest augment de l'euríbor, que al setembre ja va tancar per sobre del 4,15%. Per aquest motiu, l'entitat cooperativa de crèdit ha facilitat el canvi del tipus de moltes hipoteques, passant, durant uns anys, d'un tipus variable a un tipus mixt o, fins i tot, a un tipus fix.

"En l'àmbit hipotecari, estem tenint la mateix feina que teníem altres anys però no constituïnt hipoteques, sinó fent cancel·lacions parcials, fent canvis d'hipoteca o, fins i tot en alguns casos, allargant, també, el termini de venciment. En definitiva, adequant al moment actual la necessitat que pugui tenir el titular de la hipoteca", conclou el màxim executiu de Caixa Enginyers.

Des de l'Associació Europea d'Assessors i Planificadors Fiscals, això sí, aconsellen no prendre decisions precipitades. L'economista Josep Soler, el seu conseller executiu a Espanya, avisa que, abans de cancel·lar la totalitat o una part del crèdit, cal tenir molt clar quin és el cost real de la hipoteca i tenir en compte, també, les possibles desgravacions o els costos que comportarà l'amortització. Soler insisteix que molts estalviadors tenen altres alternatives més beneficioses a l'hora de treure un rendiment als seus estalvis disponbiles.

Caixa d'Enginyers estrena nova identitat corporativa per ser el referent de la "banca cooperativa"

L'entitat, a nivell de marca, passa a dir-se 'Caixa Enginyers' (és a dir elimina la proposició "de") i renova la seva imatge amb un nou logotip i potenciant, també, el concepte de "banca cooperativa". El nou logotip mostra una icona inspirada en la Creu de Malta, que ret homenatge als enginyers i també representa un grup de persones unides per transmetre, segons l'entitat, la "força del cooperativisme". La imatge, a més, també pretén recordar elements de la natura per recordar el "compromís" amb el medi ambient i la sostenibilitat, explica Joan Cavallé. De moment, el nou logo ja s'ha estrenat a les xarxes socials i a l'entorn digital, mentre a les 33 oficines del Grup, els canvis seran progressius. La nova identitat corporativa forma part del nou pla estratègic 2026 del grup financer, que l'entitat ha anomenat 'Transforma'.

Nou logotip Caixa Enginyers

Nou logotip Caixa Enginyers / Caixa Enginyers

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00