Política

El Govern aposta per un impost als grans vaixells menys ambiciós però de "consens"

Acció Climàtica cedeix davant les al·legacions presentades pel sector i renuncia a incrementar l'import de l'impost en els primers 3 anys d'aplicació

Dos creuer atracats al Port de Barcelona / Lluís Sibils

L'impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells serà aprovat pel Govern en les properes setmanes. El text que validarà l'executiu serà menys ambiciós que el que van projectar fa 9 mesos, quan va fer públic un avantprojecte que va generar malestar en el sector i va provocar tensions amb altres dirigents del propi partit, com el president del Port de Barcelona, el republicà Lluís Salvadó, que va manifestar els seus recels advertint que el projecte del Govern provocaria deslocalitzacions. Finalment el Govern ha cedit davant d'algunes al·legacions i mantindrà durant 3 anys l'import mínim que tenia previst recaptar, renunciant així a incrementar-lo progressivament des d'ara i fins al 2026.

Els grans vaixells que atraquin als ports catalans hauran de pagar un gravamen d'1 euro per cada quilogram d'emissions d'òxids de nitrogen (NOx) i de partícules durant el temps de maniobra, amarratge i fondeig. L'objectiu inicial del Govern era anar incrementant aquesta xifra fins als 3,5€ per quilo l'any 2026, però els increments han decaigut del projecte final, si bé la conselleria d'Acció Climàtica ha assegurat que s'avaluarà l'impacte de l'impost i s'estudiarà si revisar-ne la quota al cap de 3 anys d'aplicació. L'objectiu del Govern és que entri en vigor l'any 2024, però no serà fàcil que pugui fer-ho ja al mes de gener: el projecte s'ha d'enviar en primer lloc als agents socials, després serà aprovat formalment pel Govern i seguidament el Parlament l'haurà de validar.

Segons els càlculs d'Acció Climàtica, cada vegada que un creuer faci escala a Barcelona haurà de pagar uns 1.440€ de mitjana d'aquest impost; els vaixells pretroliers podrien arribar als 3.000€, mentre que pels portacontenidors el càlcul és d'uns 495€. "No estem parlant de grans quotes que dissuadeixin als vaixells de venir a atracar a Barcelona", ha admès el conseller David Mascort, que s'ha mostrat convençut que "no provocarà la deslocalització de vaixells". El conseller ha justificat els canvis respecte el projecte inicial per "intentar arribar a un consens amb tots els agents del sector", i s'ha compromès a revisar la quota al cap de 3 anys.

A més, alguns vaixells tindran bonificacions en la taxa, si disposen d'un sistema de connexió elèctrica a moll però no s'hi poden connectar per manca de disponibilitat del Port o si tenen un certificat acreditable de millora energètica. També s'ha afegit una bonificació addicional respecte al projecte inicial que beneficiarà els vaixells que cobreixen les línies de transport amb les Illes Balears. La recaptació de l'impost serà aproximadament d'uns 7,5 milions d'euros l'any, segons els càlculs d'Acció Climàtica, que seran destinats a un Fons per a la Protecció de l'Ambient Atmosfèric.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00