Directo

CONSEJO DE MINISTROS Los ministros Pilar Alegría, Óscar Puente, Ángel Víctor Torres y Diana Morant explican los acuerdos adoptados por el Gobierno

Sociedad

Isabel Salamaña: "El turisme d'elit ens està expulsant en temes d'habitatge i de comerç"

Abordem la problemàtica del Barri Vell de Girona després que dos negocis, Flor a Punt i Mobles J. Nierga anunciessin que tanquen. "Cal intervenció política" apunta Salamaña

Joan Nierga davant la seva botiga, a la Plaça del Vi de Girona

Joan Nierga davant la seva botiga, a la Plaça del Vi de Girona / BAF

Girona

En els últims anys hem vist com han tancat negocis històrics de Girona. A la gelateria Bombonera, la llibreria Geli i la botiga de mobles Cal Rei, ara també s'hi afegeixen Flor a Punt i Mobles J. Nierga, ubicats a la plaça del Vi. La propietat ha venut els baixos i els comerciants no han pogut arribar a un acord amb els nous amos. Mentre que Àngels Artigas de la floristeria ja ha abaixat la persiana, Joan Nierga allargarà fins finals de gener, que és quan se li acaba el contracte de lloguer. Busca un nou local per traslladar-se després de gairebé setanta anys venent mobles al Barri Vell. El seu pare, també Joan Nierga, va obrir el negoci l'any 1953.

"Durant dos anys, els meus pares van viure aquí, al pis de dalt del negoci" explica Nierga als micròfons de Ràdio Girona. "Va ser habitatge i negoci. El meu pare era ebenista i venia mobles. Quan es va fer mal a l'esquena, va dedicar-se a fer mobles petits, com tamborets". Ell s'hi va posar al capdavant fa uns vint anys i va començar a vendre més cistells. Nierga confessa que després de la pandèmia van notar l'impacte de la venda per internet. "Si estàs al sofà, pots comprar pel telèfon a qualsevol hora. En canvi, les botigues, tanquem. És impossible lluitar contra tants gegants" apunta. També explica que ha rebut l'escalf de molta gent que ha anat a la botiga a acomiadar-se quan s'ha assabentat de la notícia. "Estic molta estona al banc davant de la botiga. I parlo amb molta gent, indico als repartidors, als turistes que van perduts. Quan vaig a una altra població, m'agrada fer-ho amb la gent d'allà. Així que jo ho faig a Girona".

Lloguers inaccessibles

"El problema és que grans empresaris comprin les botigues i que aquests negocis es mengin el comerç local de la ciutat" explicava fa uns dies Víctor Geli, secretari de l'Associació de Veïns del Barri Vell, a aquesta conversa. "Els lloguers dels locals estan molt alts, i això fa que la gent d'aquí no hi pugui accedir i que no s'obrin botigues de béns essencials per la gent del barri".

En aquest mateix sentit parla la Doctora en Geografia i exregidora de l'Ajuntament, Isabel Salamaña. "El turisme d'elit ens està expulsant en temes d'habitatge i de comerç, perquè no és un comerç pels veïns, és d'elit. Jo no hi puc anar cada dia a comprar-me una samarreta" apunta.

També puntulitza que hem de contextualitzar el moment en la globalització. "Amb aquests tancaments perdem part de la nostra vida quotidiana i part dels nostres serveis essencials". És "la culminació d'un procés, que va començar a finals del 2000, quan ens vam començar a especialitzar amb el turisme de Ryanair, el turisme de baix cost" assegura. "Aquestes peces marquen la dinàmica d'una ciutat que no pensa amb les persones que hi viuen, sinó que la posa en mans dels forans".

Salamaña també reclama que es faci gestió des de l'Ajuntament. "La ciutat vol política. Hem d'esperar que la política d'esquerres vetlli pel bé comú". Recupera tota la conversa, aquí:

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00