Utilitzar el mòbil abans de dormir està relacionat amb greus problemes de son
El 76% dels adolescents europeus utilitzen el mòbil abans d'anar a dormir
![](https://cadenaser.com/resizer/v2/VLKR6HBWBFCSDMXGWUCX7YAFGQ.jpg?auth=73919392b9e24f38cbd7e0f5be8514049575ed49c167c35d4c139e80f308d0c6&quality=70&width=650&height=487&smart=true)
![](https://cadenaser.com/resizer/v2/VLKR6HBWBFCSDMXGWUCX7YAFGQ.jpg?auth=73919392b9e24f38cbd7e0f5be8514049575ed49c167c35d4c139e80f308d0c6)
Barcelona
Utilitzar pantalles abans de dormir està "molt interrelacionat" amb greus problemes de son, però ho fa el 76% dels adolescents europeus i fins i tot un 86% admet dormir amb el dispositiu al costat. "És greu i seriós perquè fer servir pantalles just abans de dormir provoca un problema a nivell cerebral", afirma Ana Teijeira, neurofisiòloga clínica de l'Hospital Universitari de Toledo.
En una entrevista amb EFE, la doctora ha parlat sobre el somni a la infància i l'adolescència coincidint amb l'inici del curs escolar i amb la XXXI reunió anual de la Societat Espanyola de Somni, que s'inaugura aquest dijous a Toledo i reuneix fins dissabte més de 300 professionals.
A la infància, sobretot en els primers anys, el cervell està en constant desenvolupament “i el somni és important per poder consolidar el correcte funcionament i la maduresa cerebral”, de manera que el somni “de bona qualitat” en nens i adolescents“ no només és important perquè l'endemà estiguin descansats i puguin rendir, sinó que és molt important perquè el cervell maduri”.
![Boy using digital tablet under bed covers at night](https://cadenaser.com/resizer/v2/PLE4INCBBBGIDOUKYPJ2MGDLZI.jpg?auth=d8772e4db1760e6418b7a928aa2a9e11335550226b60ffc289af47ac57197991&quality=70&width=650&height=487&smart=true)
Boy using digital tablet under bed covers at night / Isabel Pavia
![Boy using digital tablet under bed covers at night](https://cadenaser.com/resizer/v2/PLE4INCBBBGIDOUKYPJ2MGDLZI.jpg?auth=d8772e4db1760e6418b7a928aa2a9e11335550226b60ffc289af47ac57197991)
Boy using digital tablet under bed covers at night / Isabel Pavia
Les necessitats de son varien amb l'edat: un nounat passa més de la meitat del dia dormint; els nens petits necessiten una migdiada diürna “per continuar amb el procés de maduresa cerebral i de correcte descans”; l'adolescent necessita aproximadament una hora més de son que l'adult; i l'adult ha de dormir unes vuit hores, encara que hi ha un percentatge petit de població que requereix més hores o menys per aconseguir un descans correcte.
En tots els casos, la qualitat del son està “molt relacionada” amb el rendiment que es tingui l'endemà, ja sigui laboral o escolar, i si no s'aconsegueix una bona qualitat es reflecteix en cansament i somnolència en els nens o problemes de concentració i de retenció del que estudien en el cas de l'adolescent.
El 86 % dels adolescents europeus dorm amb el mòbil al costat
Segons dades de la Societat Europea del Son, el 76% dels adolescents utilitza el mòbil al llit abans de dormir; un 86% dorm amb el mòbil al costat, molts sota el coixí, i fins a un 37% admet perdre el son per les alertes de xarxes socials que reben.
“El problema de les pantalles abans d'adormir-se està molt interrelacionat amb greus problemes de son”, ha subratllat la neurofisiòloga clínica, que ha afegit: “És greu i molt seriós perquè fer servir pantalles al llit just abans de dormir provoca un problema a nivell cerebral. El somni, en gran part, comença quan el cervell comprèn que és de nit, i si nosaltres li llancem una llum molt intensa la melatonina es retarda en el seu funcionament cerebral”.
Això provoca un “retard de fase”, és a dir, comencen a dormir més tard, però s'han de despertar a la mateixa hora, de manera que dormen menys i l'endemà estan “molt més cansats” i presenten problemes d'atenció a la primera i segona hora de classe.
Teijeira ha recalcat que, "per si mateix", l'adolescent ja té un retard de fase "natural" -tarda més a dormir que l'adult-, cosa que unida al retard "artificial" per l'ús de pantalles suposa un problema "que podem corregir”.
La majoria dels problemes de cansament o insomni que tenen els nois i noies que acudeixen a consulta es deu a mals hàbits, de manera que és “relativament senzill” explicar-los algunes rutines, nocturnes i diürnes, per millorar el son. Entre elles destaquen:
- Evitar l'ús de pantalles (mòbil, tauleta, ordinador) un parell d'hores abans de ficar-se al llit per no tenir una sobreexposició a una llum intensa.
- En aquestes dues hores prèvies a dormir, procurar no fer tasques excessivament exigents a nivell cognitiu, com estudiar, perquè el cervell està massa actiu per iniciar el son.
- Evitar activitats físiques intenses que provoquin acabar exhausts i amb excés d'energia.
- Si és possible, sopar un parell d'hores abans de ficar-se al llit i de forma “relativament lleugera”.
- Durant el dia, cercar estratègies per mantenir “a ratlla” l'estrès.
“El somni és tan important com menjar: si no dormim, morim"
Coneixem la importància de dormir bé? La doctora Teijeira opina que sí, però també assenyala que un percentatge molt elevat de població dorm malament a Espanya i sacrifica hores de son tant per necessitats laborals (més difícils d'evitar) com per apetència social.
“Crec que sí que som conscients que el somni és tan important com el menjar, és a dir, és una activitat vital i ho hem de veure com a tal: si no dormim, ens morim. Això és clar”, ha dit.
Una mala qualitat del son provoca, a curt termini, cansament, irritabilitat, dèficit de concentració i de memòria o accidents laborals, i a llarg termini afavoreix l'aparició de malalties com ara obesitat, diabetis, hipertensió, infarts cardíacs, ictus o determinats tipus de càncers.
La idea que llancen els especialistes és la prevenció primària i prestar ajuda abans que, per exemple, es desenvolupi un insomni a causa de mals hàbits.
Parlar amb els nens sobre les pors nocturnes
Fins al 56% dels nens de 4 a 6 anys admet tenir pors nocturnes, cosa que millora amb l'edat, però que la família ha d'abordar parlant amb el petit, preguntant què l'espanta i raonant amb ell en comptes de treure importància a la situació.
Perquè si els nens tenen pors que no es tracten poden començar a dormir malament i a l'adolescència serà pitjor; i quan siguin adults portaran tota la vida dormint malament, i arriben a consulta "amb problemes greus com ara diabetis, hipertensió, obesitat, derivat del mal somni", assenyala la neurofisiòloga.