Sociedad

Consells per ajudar-te a tornar a la rutina

Ajustar els patrons de son, fer esport de nou o planejar els àpats amb antelació són alguns dels trucs més habituals

Dougal Waters

Barcelona

L'estiu està arribant a la seva fi i, per la majoria de mortals, això significa que les vacances s'han acabat. Així doncs, cal adaptar-se de nou a la rutina, sigui tornant a la feina o a estudiar. Ara bé, no sempre és fàcil readaptar-se als horaris, al volum de feina o a l'estrès del dia a dia. Per això, hem recopilat una sèrie de consells que poden resultar molt útils per ajudar-te a tornar a la rutina de la manera menys dolorosa possible.

Els especialistes asseguren que calen 21 dies per adquirir un nou hàbit, així que és fonamental fer la transició de forma gradual perquè el procés no ens costi més de l'habitual. Sigui com sigui, la redacció de Ser Catalunya hem sortit al carrer per conèixer com s'ho fa la gent per superar aquests primers dies de transició. Això és el que ens han dit!

Hàbits per facilitar l'adaptació a la rutina

La coneguda 'depressió postvacacional' pot acabar derivant en apatia, insomni o falta de concentració a la feina o a les aules. I, tot i que no sempre és fàcil superar aquesta etapa, hi ha alguns trucs que et poden ajudar si els apliques amb una mica d'antelació.

  • Reajusta els horaris. Utilitza els dos o tres dies previs al retorn a l'escola o al treball per anar incorporant els horaris i hàbits propis de la teva rutina. Així, quan arribi el dia, el teu cos ja estarà mig acostumat i no li resultarà tan greu el xoc. L'ideal seria començar-te a llevar a l'hora adequada uns 10 dies abans del retorn definitiu, així com intentar respectar les 7 o 8 hores de son al dia recomanades.
  • Dorm i descansa més de l'habitual durant els primers dies de rutina. D'aquesta manera, el teu cos no notarà tant el ritme frenètic i s'hi podrà anar adaptant progressivament.
  • No deixis de fer les coses que t'agraden. Intenta no reduir la teva vida al treball o als estudis: continua quedant amb amics (fes-ho al cap de setmana, si durant la setmana vas massa cansat), apuntat a tallers, xerrades o clubs on es facin activitats que t'interessen i et relaxen, assisteix a concerts, escolta la música que t'agrada, etc. L'important és sentir que la teva vida va més enllà de la rutina que t'angoixa, i que hi ha moltes coses que poden fer-la més suportable. Així, si et sents realitzat en altres àmbits, no sentiràs tanta càrrega a l'hora d'executar les activitats obligatòries que ocupen el teu dia a dia.
  • Fes extraescolars o esport. Sigui abans o després de la jornada laboral, fer esport és sempre una bona idea: actives el cos i expulses l'estrès acumulat. Ara bé, recorda que, en general, no és bo fer esport dues o tres hores abans d'anar-se'n a dormir.
  • Recupera una dieta equilibrada. Evita menjar entre hores, així com els àpats massa copiosos abans d'anar a dormir. Tot i que sembli mentida, una dieta planificada i organitzada ajuda el teu cos a entrar a la roda de la rutina de nou.
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00