Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Àgata Albero: "Al funeral del meu pare vaig cantar amb la Sílvia Pérez Cruz"

L'escriptora i professora de cultura gastronòmica ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de l'Àgata Albero (13/09/2023)

Llapis de Memòria de l'Àgata Albero (13/09/2023)

54:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1694624394686/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Àgata Albero és escriptora i professora de cultura gastronòmica, i, tot i que durant molts anys s'ha dedicat a l'ensenyança tradicional, ja en fa uns quants que va decidir fer el salt al món de la cuina. La idea va sorgir arran d'un blog de cuina que va començar a escriure amb l'ajuda d'una xarcutera del mercat de Lesseps. "Ser autònoma és dur, però no tornaria enrere", ha emfatitzat respecte al gir laboral que ha fet la seva vida.

Tanmateix, a part de la cuina, la vida de l'Àgata sempre ha estat lligada a la música de manera molt visceral. De fet, i començant pel seu pare, podríem dir que la seva és una família d'artistes en majúscules. Ell era en Marià Albero, músic i cantautor valencià que va tenir un paper clau dins el moviment de la Nova Cançó.

Cançons del Llapis de Memòria de l'Àgata Albero

  • 'Infant de neu', Versonautas. L'Àgata ha triat aquesta cançó del projecte Versonautas, que el seu germà Roqui Albero té amb la seva parella Ana Sanahuja, per encetar el programa. La cançó original, però, la va compondre el seu pare, i tenia com a títol: "Per l'Agnès Miralbell", ja que estava dedicada a la seva parella i mare de l’Àgata, de qui estava profundament enamorat. Als seus versos, agraeix al país haver-li donat l'oportunitat de conèixer a l’Agnès. Amb el temps, en Roqui la va versionar dedicant-li al seu fill Sami, el nebot de l’Àgata.
  • 'Canción infantil para despertar a una paloma morena de tres primaveras', Joan Manel Serrat. L'artista va dedicar aquesta cançó a l'Àgata quan era petita, ja que el seu pare i ell eren amics. Encara avui en dia, l'Àgata assisteix als concerts del Serrat i diu que l'admira profundament: "D'adolescent n'estava enamorada", ha confessat entre rialles.
  • 'No trobaràs la mar', Joan Manel Serrat. La convidada ha explicat que els seus pares van marxar a viure junts quan eren molt joves. Per això, als seus incis, van passar alguns mesos a la casa d'Horta de la Maria del Mar Bonet, que els va voler ajudar. Arran d'aquí, l'Àgata va poder conèixer a molta gent de l'àmbit de la Nova Cançó: "Va ser una època preciosa", ha recordat.
  • 'Verdi 11', Manel Joseph i Xavi Batllés. L'Àgata ha destacat que va passar a Gràcia uns quants anys de la seva infància i que, després de viure a Tiana durant una llarga temporada, va decidir tornar al barri barceloní a viure-hi. En aquest context, ha aprofitat per reivindicar el petit comerç de barri: "Et cuida perquè tu també el cuides", ha subratllat.
  • 'Himne de falles', El Fallero. Aquest himne la porta a València, on l'Àgata va ser fallera: "Eren uns dies de molta felicitat", ha recordat, sobretot per la "felicitat del menjar i del compartir" amb els seus cosins i tota la família a casa la seva tieta. Ara, però, lamenta que el món faller "s'ha tornat molt blavero".
  • 'Mañana', Sílvia Perez Cruz. Quan el pare de l'Àgata va morir, la família va organitzar una "festa de la vida" per recordar-lo, a la qual van assistir molts artistes que havien estat amics i coneguts seus. Entre ells, s'hi trobava la Sílvia Pérez Cruz, amb qui l'Àgata va poder cantar una cançó. "La festa va començar a les 12 i va acabar a les 3", ha expressat amb alegria.
  • 'Losing my religion', Rem. Aquesta cançó transporta l'Àgata al moment en què va trobar l'amor de la seva vida. Ell és en Javier Albarracín, fundador del Barcelona Halal Services, lloc on ella també hi treballa. El va conèixer mentre "ballàvem i cridàvem a ple pulmó aquesta cançó" en una sala de ball de Gràcia, ha rememorat l'Àgata.
  • 'Libre', El Chaval de la Peca. L'Àgata ha escollit aquest cant per dedicar-lo als seus fills, "els altres amors de la meva vida", ja que, diu, se la saben de memòria i sempre la canten a l'uníson al cotxe.
  • 'Insurrección', El Último de la Fila. Per a ella i les seves amigues de Tiana, aquesta cançó "és un gran himne". A Tiana, l'Àgata hi va viure molts anys: "El poble ens va acollir de manera molt bonica", ha reiterat orgullosa.
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00