Sociedad

L'Ajuntament de Girona preveu aprovar el topall del 4% dels pisos turístics aquest setembre

Lluc Salellas, l'alcalde, assegura que s'han posat com a "prioritat número u" desencallar el nou Trueta

Lluc Salellas a Ràdio Girona

Lluc Salellas a Ràdio Girona / BAF

Girona

Fa 80 dies que Lluc Salellas va aixecar la vara d'alcalde de Girona. Diu que aquest fet li ha canviat "parcialment" la vida, però que "no és comparable amb res que hagi viscut abans". S'aixeca a les sis del matí i dedica un quart d'hora a escriure un diari sobre què significa per a ell ser el batlle de la ciutat. Avui, en l'inici de la temporada de l'Aquí Girona, posem la lupa a aquests primers dies de mandat, marcats per les vacances estivals i les altes temperatures.

El batlle assegura que continuen en equilibri amb els seus companys de viatge -Junts i Esquerra-. Apunta que les tres setmanes que van dedicar a forjar un pacte "van ser molt productives. Vam parlar de les convergències i de les divergències i vam fixar els tempos perquè un govern funcioni correctament".

Conflictes heretats

El nou govern ha hagut d'afrontar procediments oberts durant el mandat anterior. És el cas de la gestió de la potabilitzadora de Montfullà. Salellas ha assegurat que presentaran una auditoria de l'aigua del 2016 al 2019, i també, l'àrea d'intervenció de l'Ajuntament revisarà com funciona el conveni de la potabilitzadora. Sobre les demandes dels treballadors municipis -que poden arribar a suposar més de mig milió d'euros- ha apuntat que "treballem perquè no n'hi hagi més i per garantir que el que es va prometre el 2019 es faci efectiu".

Dues empreses municipals com CATSA (Cicle de l'aigua del Ter SA) i Agissa avui dia no tenen gerent. En aquest sentit, l'alcalde ha assegurat que el procediment per escollir-ne un de nou ja està en funcionament, i que en cap dels dos casos hi ha "responsabilitat de l'actual govern o del passat".

La limitació al 4% dels HUTS, el punt més avançat

Dels 64 punts presentats per l'equip de govern el dia que es va anunciar el pacte, el més avançat és la limitació del 4% dels pisos turístics. Salellas ha confirmat que aquesta mesura s'aprovarà aquest setembre al ple municipal. Malgrat que no ha avançat més detalls, aquest canvi restringirà encara més els habitatges d'ús turístic a la ciutat, que fins ara, tenien un màxim del 15% del total d'habitatges. L'Ajuntament no pot retirar les llicències adjudicades, però tampoc es poden obrir més pisos fins que no se'n donin de baixa.

Un altre punt que ha destacat l'alcalde és "desencallar el projecte del nou Trueta". En aquest sentit, ha assegurat que és la "prioritat número u dels serveis d'urbanisme de l'Ajuntament" i també "el primer punt" que va comentar la setmana passada durant la seva trobada amb el president Aragonès.

En aquests 80 primers dies, l'equip de govern també s'ha ocupat de les altes temperatures que han afectat a la demarcació. Salellas assumeix que en el plantejament dels refugis climàtics "hi ha aspectes a millorar", però ressalta que l'equip de govern va començar a treballar a principis de juliol, i que van haver de "donar una resposta de manera ràpida". Una calor que ha afectat també el mercat del Lleó, que va estar uns dies sense climatització. Els problemes ja es van solucionar i el govern ara pensa ja en futur. A finals del mandat hauran de licitar les parades, i segons l'alcalde, "és un bon moment per repensar com volem que sigui el mercat en els 50 anys vinents".

Salellas ha explicat que presentaran el projecte de la Zona de Baixes Emissions que havia estat treballant l'antic equip de govern, perquè "no tenen marge de temps", ja que s'ha d'entregar abans no acabi l'any. A partir d'aquesta base, tindran "l'oportunitat de millorar-lo" ha assegurat.

Pel que fa al seu salari -60.000€, 14.000 euros menys que el màxim estipulat fins ara, però superior al codi ètic de Guanyem- l'alcalde ha ressaltat que "no hi veu polèmica". Reivindica que l'accedent anirà destinat al "teixit associatiu i social de la ciutat" però que "encara no està decidit on". "És un govern a tres, hi ha diferents perspectives de com s'ha d'afrontar el tema del salari, i hem trobat un punt intermediari".

Escolta l'entrevista sencera aquí:

Lluc Salellas, primers 80 dies d'alcalde

23:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1693836391337/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00