Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Xavier Aldekoa: "Quan marxo de viatge, les meves filles em donen una joguina i la regalo a algun nen amb qui he conviscut"

El periodista i escriptor ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de Xavier Aldekoa

Llapis de Memòria de Xavier Aldekoa

56:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1693321622928/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Xavier Aldekoa és un gran enamorat de l'Àfrica que fa més de 20 anys que hi fa de corresponsal, i que ja ha escrit quatre llibres on narra totes les seves vivències en aquest continent. En l'últim, "Quijote en el Congo", explica com ha acomplert el seu somni d'infància: fer una travessia pel riu Congo.

Aldekoa treballa en aquest continent des de fa 27 anys, i considera que "no es pot ser corresponsal a l'Àfrica", ja que la diversitat de cada un dels seus països és "enorme". "El pitjor i el millor que té el continent africà és que no interessa", ha detallat, fent referència al fet que en qualsevol altre indret "no em deixarien dedicar dos mesos a fer un reportatge pel riu Congo".

D'altra banda, ha recordat com el simple fet de regalar una xapa o una samarreta del Barça l'ha "salvat" de moltes situacions tenses. En aquest sentit, també ha emfatitzat la importància d'entendre els viatges com la construcció d'una família: "És tan important la teva mirada com la dels altres cap a tu", "cal crear una connexió i confiança amb els altres", ha afegit.

El seu modus vivendi no és comú, per això Aldekoa està molt agraït de la família que té i de com el comprenen. Ha explicat el ritual que té amb les seves filles des que són petites: "Quan marxo de viatge, em donen una joguina i la regalo a algun nen amb qui he conviscut". "Així tenim alguna cosa alegre de què parlar quan ens truquem", ha ampliat.

Cançons del Llapis de Memòria d'en Xavier Aldekoa

  • 'Boomerang', Manel. El transporta als estius de la seva infantesa, prop d'Hostalric i Tordera. Amb el grup d'amics -entre els quals també estaven els seus tres germans- jugaven amb les bicicletes: estius de calor, gelats i carrer. Aldekoa ha recordat que ja en aquell llavors somiava en ser futbolista del Barça i periodista, i fins i tot tenia entre cella i cella fer algun dia una travessia pel riu Congo.
  • 'The Patriot', Pearl Jam. Amb el seu germà, Aldekoa va deciri creuar els Pirineus (s'hi van estar 38 dies), i va entendre que "la munyana és un compny més de viatge", alhora que es "unir més" amb el seu germà. Els Pirineus, per ell, són un dels llocs "més bonics del planeta".
  • 'It's all over now, baby blue', Van Morisson. Aquesta és la cançó que relaciona amb la seva travessia pel Congo. La Júlia, la seva parella, en un "acte d'amor pur", va demanar-li quina cançó voldria que sonés en el seu funeral en cas de necessitat, i ell va triar aquesta. "És eminentment generosa", ha volgut ressaltar Aldekoa sobre la seva dona. Respecte a la decisió de navegar pel riu Congo, ha dit que "feia 20 anys que posava excuses i ho ajornava", fins que un dia en el qual va patir un episodi d'alta tensió a l'Àfrica, es va prometre que, si se'n en sortia, "faria realitat el seu somni de petit". I així va ser.
  • 'Eres la chica de ayer', Antonio Vega. Aldekoa creu que l'autor és una d'aquestes persones que "eleva" tot el que fa.
  • 'Cry Baby', Janis Joplin. Segons ell, Joplin és "la millor". "M'hauria encantat veure aquesta força de la natura en directe", ha expressat.
  • 'País petit', Lluís Llach. Aqusta cançó el porta a l'estiu, anant amb cotxe amb les filles de camí a Pals. I, mentre observa el paisatge, pensa: "Que bonic és el nostre país!".
  • 'loliwe', Zahara. Per a Aldekoa, és una de les cançons més maques de la nova fornada de cantautors xhosa de Sud-àfrica.
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00