Sociedad

Com evitar ofegaments i banyar-se de manera segura a la platja o piscina?

Evitar nedar a contracorrent o deixar-te surar són alguns consells que et poden salvar d'un ofegament

Socorristes a la platja

Barcelona

En el que portem d'estiu, ja han mort ofegades 29 persones a les zones de bany catalanes, 21 de les quals a les platges, i 8 en piscines. Es tracta d'una situació que l'Agència de Salut considera alarmant, ja que són més que l'any passat.

Perfil dels afectats

Eneko Barberia, director de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, explica que la majoria de les víctimes són homes d'edat avançada, d'una mitjana de 57 anys, tot i que hi ha víctimes de totes les edats.

Un 10% dels ofegaments mortals registrats entre 2019 i 2022 es van produir entre infants de 0 a 14 anys, mentre que un 28,5% dels casos tenien 75 anys o més. Concretament, els ofegaments de les persones de més de 60 anys solen tenir lloc a les platges, però, en canvi, les víctimes de les piscines solen ser menors.

Així, en el cas dels infants, la supervisió d'una figura adulta és clau per evitar accidents. De fet, tal com adverteixen des de CatSalut, en el cas dels lactants i els infants més petits, "cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç mentre que, per supervisar el bany dels més grans, pot ser suficient que es mantinguin a l’abast de la vista".

Consells per evitar riscos a l'aigua

  • Banya't en zones vigilades per socorristes
  • Entra a poc a poc a l'aigua, i no ho facis si et trobes malament o estàs molt cansat
  • No et banyis si hi ha bandera vermella
  • Quan nedis, fes-ho en companyia d'altres persones
  • Si es tracta d'un nen petit que no sap nedar, assegurat que disposa d'un dispositiu tipus armilla o bombolleta que els ajudi a tenir el cap fora de l'aigua
  • Evita les joguines inflables: no són segures!
  • No ingereixis alcohol, ja que disminueix la percepció de risc. Sobretot, si estàs vigilant als infants o abans de ficar-te a l'aigua a practicar espots aquàtics

Consells per banyar-te en rius, estanys i pantans

  1. Assegura't que et banyes en un lloc habilitat per fer-ho
  2. Tingues molta cura a les zones sense visibilitat al fons. Si hi ha roques o no coneixes la profunditat de la zona, no et llencis
  3. Ves amb compte amb els remolins i els corrents d’aigua

Com actuar si t'estàs ofegant?

  • No nedis a contracorrent: fes-ho en diagonal, en direcció al corrent, per anar sortint de l'aigua a poc a poc
  • Si no pots moure't, opta per deixar-te surar fins que el corrent minvi i t'arrossegui
  • I la més fàcil de dir, però més difícil d'aconseguir: no et posis nerviós i mantingues la calma en tot moment

Pautes d'actuació davant d'un ofegament

  1. Aplica la conducta PAS (Protegir-Avisar-Socórrer). Protegeix per evitar que hi hagi noves víctimes; avisa al socorrista o, en cas que no hi hagi, truca al 112; i finalment, en cas de tenir coneixements de salvament i les condicions físiques adequades, valora la possibilitat de llançar-te a l'aigua a salvar la persona. Recorda, però, de prioritzar la teva pròpia seguretat en tot moment.
  2. Aplica RCP (Reanimació cardiopulmonar). Davant d'una víctima d’ofegament i fins que no arribi l'ajuda professional, es pot aplicar la respiració boca a boca. Aquest senzill videotutorial et pot ajudar a tenir-ne les nocions bàsiques.
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00