Sociedad

Llàgrimes de Sant Llorenç: quan i on veure la pluja d'estels

La nit en què es podran veure millor els Perseids serà la del 12 al 13 d'agost

Un meteoro durante la lluvia de estrellas de las Perseidas. / Getty

Barcelona

El cel de mitjans d'agost dona lloc a un dels fenòmens més màgics de l'any: els Perseids. Aquesta pluja d'estels es coneix popularment amb el nom de Llàgrimes de Sant Llorenç, ja que acostumen a aparèixer al voltant del 10 d’agost, el dia en què es commemora aquest sant.

Enguany, es preveu que la nit de màxima activitat serà la del 12 al 13 d'agost, tot i que, segons l'astrònom i divulgador científic Joan Anton Català, també es podrà veure la pluja d'estrelles un o dos dies abans i després d'aquesta data, ja que "a diferència d'altres pluges d'estels, la de Sant Llorenç està molt ben distribuïda". A més, aquest any no hi haurà gairebé lluna, cosa que ens permetrà gaudir en plenitud d'aquest espectacle visual.

Les pluges d'estrelles es produeixen quan la Terra creua el pas d'un cometa, uns objectes "poc compactes" que quan orbiten deixen anar un munt de fragments, que són els que veiem al cel. En concret, la pluja de Sant Llorenç es deu a la pols d'estrelles que deixa anar el cometa Swift-Tuttle, el qual comencem a creuar a mitjan juliol.

Per això, ja fa dies que es poden estar veient estrelles fugaces al cel. En canvi, tal com explica Català, les nits de màxima exposició coincideixen amb el moment en què la Terra passa "ben bé pel mig del núvol del cometa", que enguany està previst que sigui entre el 12 i el 13 d'agost.

Com gaudir al màxim de la pluja d'estels

  1. El més important és allunyar-se al màxim dels nuclis urbans.
  2. Si no pots marxar del nucli urbà, intenta guanyar altura: pujar a una terrassa tan elevada com sigui possible és bona idea.
  3. Evita la llum blanca: els fars de cotxes o les llums de mòbils són contraproduents. Aquestes llums fan que se'ns tanquin les pupil·les i que necessitem uns minuts perquè se'ns tornin a obrir i veure-hi de nou en la foscor.
  4. Mira el cel en vertical (si pot ser en direcció nord-est) i evita tenir obstacles visuals que et tapin trossos del cel. Així, els telescopis o els prismàtics no són una bona idea, ja que limiten la franja de cel visible.
  5. Per últim i més important: cal tenir paciència, posar-se còmode i... a esperar!

Quina hora és millor per veure els Perseids?

"El meteor pot aparèixer en qualsevol lloc i en qualsevol hora, no es pot saber exactament", detalla Català, que recomana mirar el cel "quan es pugui". Tanmateix, les hores de màxima activitat seran "des de mitjanit fins a les quatre de la matinada".

Segons l'astrònom, la sort d'aquest any és que la lluna "estarà molt minvant, quasi nova", un fet que facilitarà la visió dels Perseids, ja que hi haurà més foscor de l'habitual.

Absència de la lluna

00:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691658611636/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Quins són els millors cels de Catalunya per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç?

Català valora positivament que Catalunya hagi anat "recuperant" els cels foscos des de fa uns anys, perquè donen peu a una millor observació de les estrelles. Tot i que "allunyar-se 10 o 15 quilòmetres de la ciutat hauria de ser suficient", hi ha alguns indrets del territori català que són especialment favorables per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç en majúscules.

  • Muntanyes de Prades i Montsant
  • La zona del Montsec, per sobre de Balaguer, és "un dels millors cels d'Europa"
  • Terres de l'Ebre
  • El Priorat
  • Tarragona
  • Conca de Barberà
  • Pirineus i Prepirineus

Millors cels de Catalunya

01:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691659061529/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00