Sociedad

A l'espera d'una repatriació ràpida d'Etiòpia: "Necessitem que els militars ens treguin d'aquí"

L'agència de viatges alimenta l'expectativa d'un retorn a Espanya en poques hores però una de les catalanes atrapades al país assegura que de moment "no es poden moure"

Entrevista a Núria Giménez

Entrevista a Núria Giménez

05:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691677223500/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Comencem a estar una mica nerviosos i desesperats perquè la cosa no acaba de solucionar-se". Són les paraules de la Núria Giménez, una de les catalanes atrapades des de fa dies a Etiòpia, després de saber que el seu retorn a Barcelona no seria tan ràpid i fàcil com hores enrere els havien dit. Kananga, l'agència que va organitzar el viatge, ha afirmat aquest matí que existien força possibilitats de poder sortir avui del país, després que els militars hagin pogut recuperar part del territori que havien ocupat les milícies. Tot i així, les expectatives de repatriació del grup són una muntanya russa: "fa una estona ens han comunicat que estaven un altre cop en conflicte i no ens podem moure", ha explicat en una entrevista a Ser Catalunya.

Segons el seu testimoni, la darrera expectativa de sortir cap a l'aeroport més proper s'ha frustrat després de comprovar que una furgoneta que transportava persones des de Gondar a Bahr Dar ha sigut assaltada per uns lladres, que els han deixat sense mòbils ni diners. En paral·lel, l'agència de viatges ha matisat el seu optimisme afirmant que les autoritats estaven comprovant la seguretat de les carreteres. Fonts de la consellera d'Acció Exterior no descarten que el retorn pugui produir-se aviat però manté discreció i prudència per intentar evitar falses expectatives.

"L'ambaixador no ha donat senyals de vida"

El grup està en contacte amb el cònsol espanyol a Etiòpia, que és qui està intentant gestionar el retorn segur del grup. Tot i així, Giménez s'ha queixat de la nul·la comunicació que han tingut amb l'ambaixador: "no ha donat senyals de vida, no ens ha dit res i fa 9 dies que som aquí; potser està de vacances, però això és una emergència", ha lamentat.

Els 18 turistes i la seva guia són en un hostal de carretera al nord-oest del país, un "lloc segur", segons va definir la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret en declaracions a la Cadena Ser. La ruta més ràpida per tornar a Espanya passaria per traslladar-los per carretera a l'aeroport de Bahr Dar, a 90 quilòmetres, agafar un vol intern fins la capital d'Etiòpia, Addis Abeba, des d'on podrien prendre un vol internacional fins a Europa. Un trasllat que les autoritats volen fer amb garanties de la màxima seguretat. L'espera, però, impacienta al grup, que ha llençat un prec al govern: "necessitem si us plau que els militars ens treguin d'aquí".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00