Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Pere Ortín: "El periodisme no és un lloc on trobar la veritat"

El periodista ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de Pere Ortín (09/08/2023)

Llapis de Memòria de Pere Ortín (09/08/2023)

56:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691592871046/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Pere Ortín és un periodista que ens motiva a viure el present, a no tenir "nostàlgia", i a practicar l'"hedonisme ètic". Nascut al poble valencià de Sagunt, ha explicat que una de les coses que més l'ha marcat ha estat tenir "accés lliure" als llibres, gràcies a la llibreria d'un amic dels seus pares, que el deixava triar el volum que volgués cada divendres. Al seu poble també va tenir una primera connexió amb la política, ja que els dissabtes assistia als tallers de manualitats que organitzava el sindicat de la CNT, que tenia la seu molt a prop de casa seva.

Pel que fa al món periodístic, Ortín ha reivindicat el Periodisme Dadá, una renúncia al periodisme més tradicional que ens empeny a "cremar" tot allò que s'ha après prèviament. "El periodisme ha de canviar, s'han de fer coses als nous mitjans com Tik Tok", ha puntualitzat.

"L'objectivitat no existeix, i, si existís, ens l'hauríem de saltar", ha considerat Ortín. Per a ell, "el periodisme no és un lloc on trobar la veritat, sinó punts de vista", i el problema és que l'accés a la veritat "cada vegada és més complex", perquè cada vegada hi ha més elements que ho poden dificultar, com per exemple les noves tecnologies.

Cançons del Llapis de Memòria d'en Pere Ortín

  • 'Di no a la nostalgia', Léon Benavente. Ortín ha remarcat que rebutja "l'esport de la nostàlgia" i anima a tothom a viure el present. A més, destaca que no és cert que "el segle XX fos millor que el XXI".
  • 'Amor de verano', Un Muerto Más. Li agrada aquesta cançó perquè té "un to molt estiuenc", i que concorda amb l'hora i l'ambient del programa.
  • 'Sexo en la playa', Alizz i Amaia. Ortín ha explicat que va tenir un amor d'estiu, i que aquesta cançó el transporta a aquelles primeres vegades a la platja.
  • 'Antes de morirme', C.Tangana i Rosalía. Per al periodista, aquest combo d'artistes és dels més talentosos dels nostres temps: "Són criatures brillants capaces de travessar fronteres generacionals".
  • 'Agosto', Bad Bunny. Considera que Bad Bunny és un artista molt rellevant des d'un punt de vista social i polític. "No escoltar Bad Bunny és no entendre el present", ha sentenciat.
  • 'Baby Hello', Rauw Alejandro i Bizarrap. Ortín ha dit que "Rosalía té molt bon gust escollint parelles" des d'un punt de vista artístic, ja que, per a ell, Rauw té molt talent.
  • 'Mediterrani', Lildami. "És una auto-trampa que m'he posat", ha bromejat, perquè la cançó "té un punt nostàlgic" i el trasllada als records d'infància a la platja de Sagunt.
  • 'Las Babys', Aitana. Una altra cançó actual, com les que li agraden a Ortín, que ha confessat que no escolta gaire música del segle passat.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per en Jordi Manau, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00