Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Jordi Robirosa: "Els polítics s'equivoquen menyspreant l'esport en català"

El periodista esportiu ha vingut a "donar joc" al Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de Jordi Robirosa (31/07/2023)

Llapis de Memòria de Jordi Robirosa (31/07/2023)

57:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1690824499607/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

En Jordi Robirosa és un periodista i locutor esportiu que ha narrat més de 2.000 partits de bàsquet en català per TV3. La seva veu i la seva marca personal són inconfusibles, així com el seu somriure radiant i la seva barba tancada. Des dels 6 anys ja tenia claríssim que de gran volia ser periodista, i per això ha explicat que es passava el dia escrivint tot el que veia: "Tinc més 50 llibretes plenes!", ha rigut.

Robirosa s'ha passat la vida "perseguint" als jugadors per tot arreu, i per això ha aconseguit entrevistes amb gairebé tothom. Però, de tots els professionals de l'esport que ha arribat a conèixer, ha subratllat que el seu preferit de tots és en Magic Johnson, perquè, a més de ser molt bon jugador, és "bona persona". De fet, el periodista ha remarcat que l'entusiasma l'NBA perquè és "on hi ha els grans jugadors". En aquesta línia, ha afegit que, tot i que no s'atreveix a dir "que el bàsquet d'abans era millor que el d'ara", sí que li agradava "més".

Preocupació pel català

Robirosa s'ha mostrat preocupat per la conservació del català, també en l'àmbit esportiu. "Els polítics s'equivoquen menyspreant l'esport en català", ha dit, i creu que apostar per les transmissions esportives en català seria una eina excel·lent perquè els joves "tornin a connectar" amb la llengua. "Si tu vols ser una televisió de primer ordre, has d'aspirar a mostrar les millors coses", ha afegit.

Cançons del Llapis de Memòria d'en Jordi Robirosa

  • 'Waterloo Sunset', Kinks. "És la cançó que més vegades he escoltat a la vida", ha confessat el periodista. Ha dit, a més, que tot i que ha viatjat molt, la millor posta del sol del món és la que ha vist al Baix Llobregat.
  • 'Tot és gris', Núria Feliu. Segons Robirosa, Núria Feliu hauria estat una gran cantant de jazz, però era "una avançada als seus temps".
  • 'Take Five', Dave Brubeck Quartet. Va comprar el disc la primera vegada que va anar a Chicago a entrevistar en Michael Jordan.
  • 'Le Sud', Nino Ferrer. Li agrada la cançó en francès perquè, ha dit, "m'agrada molt més parlar francès que anglès". Aquesta francofonia ve de familia i d'amor, ja que Robirosa es va enamorar de ben petit de la seva professora de francès.
  • 'Michelle', Beatles. La primera cançó que recorda dels Beatles, sobretot perquè conté una frase en francès. A més, ha afegit que el recorda al seu germà, que comprava discos descatalogats del Mercat de Sant Antoni, entre els quals es trobava aquest.
  • 'To sir with love', Lulu. Cançó de la pel·lícula "Rebelión en las aulas", que va anar a veure de petit amb la seva mare al cine, ja que el seu veí, que hi treballava, els hi va regalar entrades.
  • 'Veles e vents', Raimon. Gràcies a aquesta versió de Raimon, Robirosa va descobrir al poeta Ausiàs March, del qual ara n'és un gran fan.
  • 'O depois o adeus', Paulo Carvalho. Cançó "meravellosa i extraordinària", que va ser el punt de sortida de la revolució dels clavells de Portugal.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per en Jordi Manau, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00