Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Joan Safont: "Mai vaig veure el periodisme com una possibilitat de professió"

El periodista i escriptor ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de Joan Safont (25/07/2023)

Llapis de Memòria de Joan Safont (25/07/2023)

59:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1690300078700/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Joan Safont és un amant de la lectura que ha acabat transformant tot aquest amor en la seva professió: és escriptor i periodista, tot i que "Entre altres obres, és l'autor de "Capitans de Comerç" i de "L'estiu passat", l'últim llibre que ha escrit i que parla d'uns estius "que ja no tornaran". Concretament, en aquesta obra hi podreu trobar anècdotes dels estius de grans personalitats de la societat catalana, com Mercè Rodoreda, Josep Carner o Àngel Guimerà, i assabentar-vos de l'ambient i el context en el qual s'emmarcaven els seus estius, que podien ser "retirs de tres mesos o més".

Safont té fibrosi quística, una malaltia genètica que ha explicat que l'ha condicionat al llarg de la seva vida. Arran dels problemes de respiració que se'n deriven, amb tan sols 14 anys li van haver de trasplantar el pulmó, i al 2011 va patir una gran crisi que el va mantenir a l'UCI durant 2 mesos. Tanmateix, ha detallat que actualment ja està molt millor, i que tan sols va al metge a fer visites de control.

Cançons del Llapis de Memòria de Joan Safont

  • 'Quin dia feia, amics...', Manel. Li agrada escoltar-la quan està al cotxe, camí a la casa on estiueja de la Seu d'Urgell.
  • 'Moi... Lolita', Alizée. Li recorda als amics de l'adolescència i a l'escola, a aquella certa "felicitat estival" amb la que es viu quan s'és adolescent.
  • 'Si vens', Ja T'ho Diré.
  • 'Agost', Els Pets. D'aquesta cançó ha dit que li agrada perquè explica molt bé com és l'agost: "L'agost és el diumenge al matí de les vacances: tens tot el dia al davant, però saps que s'acaba".
  • 'Cavalleria Rusticana', Pietro Mascagni. Cançó que inicia l'última part de la pel·lícula d'El padrino, una de les seves trilogies preferides perquè "transcendeix les pel·lícules de mafiosos".
  • 'Plany al Mar', Joan Manel Serrat i Sílvia Pérez Cruz. "Continua sent transcendent i transcendeix al seu propi autor", ha explicat. Ha escollit aquesta versió amb la Sílvia Pérez Cruz perquè li recorda als seus pares i a la música que el feien escoltar: "Jo, com la Sílvia, vaig créixer als anys 80 escoltant la música dels nostres pares, que eren cantautors com Serrat".

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per en Jordi Manau, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00