Política | Actualidad

El PSC guanya clarament a Catalunya i Junts té la clau per investir Pedro Sánchez

Esquerra Republicana s'ensorra passant de 13 a 7 diputats i apel·la a la formació de Puigdemont per posar un preu comú per mantenir el PSOE a la Moncloa

Meritxell Batet, candidata del PSC al Congrés dels Diputats

Barcelona

El PSC ha guanyat les eleccions generals a Catalunya amb 19 diputats, la xifra més elevada des de l'any 2008. Els bons resultats dels socialistes a Catalunya han contribuït a que el PSOE tingui possibilitats de mantenir-se a la Moncloa, però la clau perquè això passi la té Junts per Catalunya. La formació de Puigdemont ha obtingut 7 diputats, un menys que fa 4 anys, però Pedro Sánchez necessita els seus vots o la seva abstenció per poder mantenir-se a la Moncloa.

La candidata socialista, Meritxell Batet, ha assegurat que Catalunya ha estat decisiva en els resultats d'aquesta nit electoral. Ha dit que Catalunya "ha estat clau per frenar la dreta i ha dit un sí als drets i la justícia social i un sí a Pedro Sánchez".

No serà fàcil l'entesa amb Junts per Catalunya per investir Sánchez. La candidata independentista, Míriam Nogueras, ha assegurat que "no em tremolarà en absolut el pols: no farem president a Pedro Sánchez a canvi de res". Nogueras ha insistit que la nostra prioritat és Catalunya, no la governabilitat de l'Estat Espanyol.

Míriam Nogueras celebra els resultats electorals del 23J

Míriam Nogueras celebra els resultats electorals del 23J / Nico Tomàs (ACN)

En un tweet, l’expresident Puigdemont adverteix que no deuen res a ningú i també ha apel·lat a defensar Catalunya contra els qui volen liquidar la llengua i la nació catalanes.

En aquestes eleccions generals, Esquerra Republicana s'ha tornat a ensorrar passant de 13 a 7 diputats i perdent més de la meitat dels vots. De fet, Sumar ha aconseguit més vots que els Republicans i més suports que Junts per Catalunya, de manera que s'ha convertit en la segona força a Catalunya. El Partit Popular també ha aconseguit més vots que les formacions independentistes, tot i que es queda amb 6 escons.

El candidat d'ERC, Gabriel Rufian, ha demanat a Junts per Catalunya posar-se d’acord i posar un preu per investir Pedro Sanchez. Diu que "sota el nostre punt de vista, ho podem fer".

VOX ha mantingut els dos diputats que tenia i la CUP desapareix del Congrés dels Diputats perquè ha perdut els dos que tenia actualment. La CUP desapareix i VOX conserva els dos diputats que tenia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00