Sociedad | Actualidad

La bicicleta encara té un ús simbòlic al Camp de Tarragona

Un estudi de la URV posa de manifest la necessitat de millora de les infraestructures existents a les principals ciutats

Carril bici al costat d'un passeig marítim del Camp de Tarragona / Cedida

Carril bici al costat d'un passeig marítim del Camp de Tarragona

Tarragona

Només un 5% de la població del Camp de Tarragona utilitza la bicicleta com a mitjà de transport quotidià, malgrat que si bé el 55% afirma que li agradaria utilitzar-la quotidianament. La principal barrera que argumenten el 73% dels enquestats és la manca d’espai per a la bicicleta o les males condicions de la infraestructura. Aquesta mateixa proporció afirma que utilitzarien la bici si existís infraestructura accessible i de qualitat; De fet, només un 26% creu que al seu municipi és fàcil i seguir circular en bicicleta.

Són alguns dels resultats d'un estudi de la URV que avalua per primera vegada l’estat de les infraestructures relacionades amb la bicicleta als municipis de l’àmbit urbà. el recull es pot trobar al llibre La bicicleta al Camp: diagnosi i reptes per a una mobilitat metropolitana saludable i sostenible, coordinat pels investigadors de la URV Xavier Delclòs Alió i Josep Maria Solé Gras.

La gran majoria dels enquestats (94%) considera que cal promoure la bicicleta compartida, i prop d’un 45% indica que l’utilitzaria. El 92% apunta que són necessaris més aparcaments per a bicicletes i el 91%, carrils bici segregats de vehicles i vianants.

Pel que fa a la convivència entre vehicles motoritzats i bicicletes, el 62% està d’acord amb que cal reduir la velocitat dels cotxes, el 46% que cal reduir l’espai de circulació dels vehicles motoritzats per dedicar-los a bicicletes i vianants, i el 25% que cal reduir l’espai d’aparcament de cotxes i motos.

Delclòs senyala que “la recuperació de la bicicleta com a mitjà de transport, després d’haver-se deixat de banda durant gairebé un segle, és una opció clau per abordar els reptes de la mobilitat, excessivament dependent dels vehicles motoritzats”. Per això l’equip investigador del Grup de Recerca en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics i del Centre de Recerca Urbana del Camp de la URV van impulsar aquesta diagnosi

Xarxa de carrils insuficient

Actualment, els sis municipis analitzats en l’estudi (Cambrils, la Canonja, Reus, Salou, Tarragona i Vila-seca) compten amb una xarxa de carrils bici de 141,5 quilòmetres, la majoria amb espai segregat per a vehicles motoritzats. No obstant això, a les ciutats més grans (Tarragona i Reus), un de cada quatre quilòmetres són de calçada compartida. Segons el que cadascun dels municipis analitzats ha planificat, en els propers anys s’haurien de duplicar els quilòmetres de carril bici fins als 296,3.

Eva Hidalgo

Eva Hidalgo

Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00