Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Olga Tubau: "La música de Bach és el meu diazepam"

L'advocada ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria d'Olga Tubau (18/07/2023)

Llapis de Memòria d'Olga Tubau (18/07/2023)

56:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1689695450075/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'Olga Tubau és una advocada catalana que s'ha fet coneguda per haver aconseguit l'absolució del major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero, així com de la intendenta Teresa Laplana. A més, també va aconseguir que el ministre de l'interior, José Barrionuevo, fos condemnat per terrorisme d'Estat a 10 anys de presó pel cas Marey.

La infància de Tubau, a París

Tubau és filla d'emigrants espanyols que es van conèixer a París i van decidir quedar-s'hi a viure un temps, perquè "a França van tenir l'oportunitat de tenir una millor vida". Així, Tubau va néixer i créixer a País, on sempre es va sentir "com una estrangera". "Els francesos són racistes", ha sentenciat. Tanmateix, per a ella escoltar l'Édith Piaf és un bàlsam que la transporta als anys d'infància a País, on va ser molt feliç.

Anys més tard, el 1974, el seu pare va perdre la feina i van decidir marxar a viure a Barcelona. Tot i que ha dit que es va sentir "ben acollida" per la ciutat, al principi li va costar trobar el seu lloc, igual que a la seva família. "Van fer una doble emigració: van plorar quan van marxar a França i quan van venir a viure a Barcelona", ha explicat. Aviat, però, es van integrar, i ella va aprendre a parlar català.

L'advocacia: una vocació que desconeixia

Tubau va entrar al món de l'advocacia una mica de rebot. De fet, va ser "gràcies" al pare de la seva amiga de l'escola, en Luís del Castillo, que ha arribat a ser qui és avui en dia en el terreny professional. Ell li va proposar que, en lloc d'estudiar filologia francesa a la universitat (com volia en un principi Tubau), intentés estudiar dret i d'exercir la professió al seu bufet d'advocats, ni que fos durant el període d'un any. Per la sorpresa de Tubau, tot plegat la va apassionar: "va ser com una droga".

Actualment, segueix "treballant de 9 del matí a 9 el vespre", ja que dedica tots els seus esforços a exercir la professió que tant li agrada.

Èxits professionals

Tubau va encarregar-se de ser l'acusació del ministre d'Interior José Barrionuevo pel cas de Segundo Marey. Recorda que era bastant jove quan li van encomanar aquesta tasca, però que, tot i que "feia vertigen" assenyalar l'Estat, la va ajudar el fet que la Fiscalia estava al seu costat.

En canvi, amb el cas d'en Trapero, ha dit que estava "completament sola". Durant el judici a l'Audiència Nacional, una de les maneres que va utilitzar per tranquil·litzar-se va ser escoltar Bach: "La música de Bach és el meu diazepam". D'aquesta manera, era capaç de superar "la por física" que sentia, ja que "Bach és la pau", ha sentenciat.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per en Jordi Manau, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00