Política | Actualidad

Dos diputats de Junts es desmarquen del partit i entraran al govern de la Diputació de Barcelona

Marc Castells i Sergi Vallès, alcaldes d'Igualada i Torrelles de Foix, tenen el suport d'una vintena d'alcaldes del territori per trencar la disciplina de vot.

L'edifici central de la Diputació de Barcelona(CADENA SER)

L'edifici central de la Diputació de Barcelona

Barcelona

El PSC tornarà a governar la Diputació de Barcelona quatre anys més, ara amb Lluïsa Moret de presidenta i amb uns altres socis. Si l'últim mandat havia estat amb Junts, ara els socialistes governaran amb els comuns i amb dos diputats díscols de Junts que a canvi del vot favorable a Moret també entraran al govern. Són Marc Castells i Sergi Vallès, alcaldes d'Igualada i Torrelles de Foix, que han obert converses amb el PSC i finalment han arribat a un acord que es va signar dimecres al vespre. Els socialistes no han amagat que tenien interès a bastir un govern ampli, ja que només amb els comuns es quedaven a 5 diputats de la majoria absoluta. Ara, amb el suport de Tot per Terrassa i els dos diputats de Junts sumaran 25 diputats, gairebé la majoria absoluta del ple.

Que dos diputats de Junts es desmarquin no deixa en bona posició la decisió del secretari general, Jordi Turull, que justificava així el fet de no haver pogut articular una majoria alternativa: "Se'ns demanava garanties de risc zero, perquè després de l'operació Barcelona, el PSC sempre té un comodí que és el PP, i aquestes garanties no existeixen", deia. I concretament sobre els dos diputats díscols: "Alguns han volgut assegurar el posicionament abans que torni a passar el que va passar a Barcelona". En tot cas, Turull no avança si els expulsarà del grup. Si això passés, Junts passaria a ser la tercera força a la Diputació de Barcelona.

El pacte certifica la pèrdua de poder de Junts per Catalunya

La sortida de Junts per Catalunya del govern de la Diputació de Barcelona, que en la passada legislatura van compartir amb el PSC, certifica una pèrdua progressiva de poder institucional del partit, que va començar amb l'abandonament del govern de la Generalitat. En menys d'un any, centenars de càrrecs s'han quedat sense feina i això també dificulta la situació financera de la formació.

Malgrat que en nombre de vots, a les passades eleccions municipals del 28-M, JxC va poder aguantar millor que Esquerra Republicana de Catalunya, finalment els pactes han acabat reforçant més als d'Oriol Junqueras. Junts no només no ha aconseguit refer-se a través de l'alcaldia de Barcelona, sinó que quedarà fora de 3 diputacions on governaven: Barcelona, Lleida i Tarragona, i només conservarà la de Girona. Això són desenes de càrrecs institucionals, que sumats als més de dos-cents que van perdre la feina amb la sortida del govern, deixa el partit amb molt poc múscul institucional, al marge de la presidència del Parlament, que han pogut recuperar després de diversos mesos sense exercir-la. I tot plegat també és rellevant pel que suposa pel finançament de la formació, ja que el partit reclama una aportació anual del salari a tots els seus alts càrrecs. Uns diners que ara no entraran als comptes del partit i que el col·loca en una pitjor posició per fer front a la seva activitat corrent.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00