Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Amb l'escriptor Miquel Martín i Serra hem parlat de com ens hem carregat la natura i hem extingit la parla popular

L'escriptor de 'Drecera' i 'Fragments d'inexistència', la biografia de Tom Sharpe, ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria de Miquel Martín i Serra (12/07/2023)

Llapis de Memòria de Miquel Martín i Serra (12/07/2023)

56:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1689182825333/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'escriptor Miquel Martín i Serra emociona i sacseja amb tot el que escriu. Provinent de Begur, ha hagut de picar molta pedra per fer-se amb un lloc dins del món literari, però finalment ha aconseguit situar les seves obres dins del panorama català, obtenint diversos premis com el de Narrativa Maria Àngels Anglada (2021) per la seva novel·la 'Drecera'. Fins a veure reconegut el mèrit proì, però, ha remarcat que el camí no és fàcil: "Has de tenir una força molt gran per tirar endavant".

Fragments d'inexistència: la biografia de Tom Sharpe

Martín i Serra acaba de publicar una biografia del britànic Tom Sharpe titulada 'Fragments d'inexistència', un títol que va proposar el mateix Sharpe quan va viure els seus últims anys a Llafranc, on va recuperar "la seva confiança amb l'escriptura". Martín i Serra ho ha pogut escriure a partir del material inèdit que va deixar l'escriptor britànic en forma de dietaris, just abans de morir.

De fet, Martín i Serra ha tingut des de sempre una connexió especial amb Sharpe. Va viure durant un any al seu poble natal, es van arribar a conèixer, i fins i tot Sharpe li va demanar que li dediqués el seu primer llibre.

Entre moltes altres coses, al llibre es pot descobrir la dura infantesa que va tenir Sharpe. Va ser educat en el nazisme per culpa del seu pare, i, a més, va ser un fill no volgut: la seva mare va intentar avortar diversos cops, i, quan es va fer gran, els pares sempre el deixaven sol a casa.

"Els humans som tan arrogants que hem oblidat que som part de la natura"

Martín i Serra és un escriptor àmpliament conscienciat amb la crisi climàtica i el tema mediambiental. Probablement, per la seva infància "idíl·lica" a l'Empordà, on el contacte amb la natura era constant. De fet, tot aquest univers d'infantesa l'ha servit com a argument i base de moltes de les coses sobre els quals escriu en les seves novel·les.

La implicació de Martín i Serra amb el paisatge i la natura "sempre ha estat mot gran", sobretot, gràcies als valors que li va transmetre la seva família. Actualment, es mostra decebut amb el poc respecte de l'ésser humà pel seu entorn: "Només fem disbarats". "En qüestió de 10 anys ens ho hem venut tot i no hi ha aturador", ha denunciat, i afegeix que "hem oblidat que som part de la natura", de tant "arrogants" com som els humans.

Cultura popular

Un altre dels temes que preocupa enormement a Martín i Serra és la parla i la cultura popular. Per això, diu que l'intenta "reproduir a través de la literatura", perquè, per a ell, és molt important cuidar i mantenir "aquest saber popular transmès de pares a fills i d'avis a nets".

A més, ha explicat que té un gran amor per la poesia i la paraula: "No puc estar més agraït a la paraula: dona sentit al món i m'ha permès dedicar-me a una feina que m'apassiona", ha conclòs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00