Sociedad | Actualidad

Un any esperant l’autòpsia de la seva dona

Un veí de Girona fa mesos que reclama als jutjats de Sant Feliu de Guíxols l’informe que ha d’aclarir les causes de la mort de la seva dona, l'estiu passat a Platja d’Aro. La família no pot passar pàgina ni sap si hi va haver negligència per part del metge del CAP que la va atendre per telèfon

UN ANY ESPERANT L'AUTÒPSIA

UN ANY ESPERANT L'AUTÒPSIA

02:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1689062675181/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

En Víctor Sabartés truca religiosament cada setmana a la secció F dels Jutjats de Sant Feliu de Guíxols. La conversa sempre és la mateixa. Ell demana els resultats definitius de l’autòpsia de la Paquita Corral, la seva dona, que va morir entre el 20 i el 21 de juliol de l’any passat en un apartament de Platja d’Aro on havien de passar junts unes vacances d’estiu que van quedar truncades per una mort que, per ara, no té explicació.

La funcionària que atén lacònicament el telèfon respon sempre el mateix. “Em diu que està en procés. I que l’únic que pot fer és reclamar els resultats a l’Institut Nacional de Toxicologia (INTCF). Però és clar, jo vaig trucant i resulta que aquesta reclamació no la fa mai, perquè diu que té molta feina i que té moltes altres coses més urgents per fer. I va passant el temps i seguim sense conèixer els resultats.”

En Víctor porta les finances i la comptabilitat d’una empresa de Girona i, aquell juliol, la seva vida va fer un gir dràstic. La Paquita, de 57 anys, havia baixat a Barcelona per veure a la seva filla i per anar al fisioterapeuta. Després de sortir de la rehabilitació, ja no es trobava bé.

El metge del CAP li va diagnosticar per telèfon una infecció d'orina i ella va morir poc després

“Se’n va anar a Platja d’Aro i, un cop allà, la cosa va anar a pitjor”. - relata la seva, filla, la Raquel-. “Tenia vòmits i feia el pipí una mica vermell i va decidir trucar al CAP. Li va explicar els símptomes al metge que la va atendre i, per telèfon, li van diagnosticar cistitis, una infecció d’orina. Li van fer una recepta per un medicament, però l’havia d’anar a recollir de forma presencial. Ella no s’hi veia amb cor.”

Era dimecres 20 de juliol a la tarda. La Paquita va enviar a la seva filla una nota de veu de dinou segons en què relata la seva "visita mèdica”. Se la sent angoixada. Assegura que no està en condicions de sortir al carrer. És l’última conversa que la Raquel mantindrà amb la seva mare.

Entre el vespre i el matí següent augmenta la preocupació. La Paquita no respon les trucades ni els missatges. En Víctor decideix sortir de la feina i es dirigeix a Platja d’Aro. Només d’entrar a l’apartament troba a la seva dona, ja sense vida. “Es veia que havia passat molt mala nit, per moltes coses que vaig veure al pis”. Coses que s’estima més no detallar.

En assabentar-se, la seva filla es trasllada a Platja d’Aro i intenta reconstruir les últimes hores de la mare revisant el seu telèfon mòbil. “Al registre hi havia la trucada a l’ambulatori i també una altra trucada d’un minut de durada a la policia local. Possiblement, volia demanar ajuda perquè algú li portés el medicament que necessitava i mai va poder anar a buscar”.

En tractar-se d'una mort amb interrogants, el jutjat de Sant Feliu de Guíxols va obrir diligències i va ordenar l'autòpsia de la Paquita. Els forenses van emetre un informe preliminar però falta un estudi histopatològic que és clau per determinar les causes de la mort de la Paquita. Aquestes analítiques que falten -i que normalment s’obtenen en poques setmanes- són les que ha d'entregar l'Institut Nacional de Toxicologia, que depèn del Ministeri de Justícia.

Però els resultats no arriben i, un any després, la família no pot passar pàgina i se sent desemparada. Ningú sap de què va morir la Paquita Corral i si hi pot haver hagut negligència per part de l'ambulatori. “Jo estic fent teràpia des de fa mesos.”–explica la Raquel- “Estic treballant per poder anar superant la mort de la mare. El fet de no tenir encara aquests informes, que estiguin trigant tant... això pot ser contraproduent, tinc por de tornar enrere. Que quan arribin els resultats, ho remoguin tot i jo em torni a fer preguntes."

Qui reté els resultats de l'analítica?

La Generalitat confirma que l'Institut de Medicina Legal va sol·licitar les proves a la seu de Barcelona de l'INTFC, que depèn del Ministeri de Justícia. Aquest organisme porta gairebé un any sense lliurar uns resultats que, en condicions normals, solen trigar uns tres mesos en resoldre's. Però el Jutjat de Sant Feliu de Guíxols, incomprensiblement, tampoc els reclama.

Després de conèixer el cas, SER Catalunya es va posar en contacte amb la Conselleria de Justícia. El Departament ara s'ha ofert a explicar la situació a la família i ha enviat una petició al jutjat per mirar d'agilitzar els resultats definitius de l'autòpsia. Fonts de la Conselleria, però, recorden que no es pot exigir més celeritat perquè el jutge és sobirà en les seves competències i l'INTFC és un organisme adscrit al Ministeri. El cas és que en aquest procés hi ha diversos organismes implicats, però en Víctor i la Raquel només hi veuen la lentitud inexplicable d'una administració que allarga el seu dolor.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00